Piața volantă la birou, târg alimentar în curțile instituțiilor publice din Sibiu

0
Publicat:

Un concept inedit de piață volantă de produse agroalimentare s-a născut la Sibiu în urmă cu mai bine de un deceniu, iar acum se extinde sub o altă formă, în curțile unor instituții publice.

Piața volantă Transilvania din Sibiu Foto Piața volantă Transilvania jpg
Piața volantă Transilvania din Sibiu Foto Piața volantă Transilvania jpg

În 2012, la inițiativa Consiliului Județean apărea în municipiul Sibiu un altfel de târg săptămânal mobil menit să promoveze producătorii și produsele locale, dar și vânzarea directă, în parcarea Sălii Transilvania. În timp, ideea s-a extins și i-a acceptat și pe producătorii proveniți din județele învecinate, motiv pentru care de la 50 de ofertanți câți au fost inițial, s-a ajuns astăzi la peste 150 care vin sâmbătă de sâmbătă să-și vândă produsele.

Vineri, 24 februarie, Piața Volantă Transilvania se va extinde în curtea interioară a Consiliului Județean (CJ) Sibiu, cu un punct care va fi deschis publicului larg săptămânal, între orele 09:00 – 13:00, cu acces liber.

„De Dragobete te îndrăgostești de bunătățurile locale”

Sub sloganul: „De Dragobete te îndrăgostești de bunătățurile locale” s-a dat startul „Pieței volante la birou” - o inițiativă inedită care din a doua jumătate a lunii martie se va regăsi pusă în practică și în curtea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu.

„Motivația care a stat la baza acestei inițiative este legată de dorința unor producători locali selectați pentru Piața Transilvania de a beneficia de încă o zi de piață, eventual într-o altă locație. Astfel, la nivelul conducerii CJ Sibiu au fost identificate două spații care pot fi puse în mod gratuit la dispoziția producătorilor, respectiv curțile interioare ale CJ Sibiu și APM Sibiu”, a explicat pentru „Adevărul” purtătoarea de cuvânt a CJ Sibiu, Ioana Căpățînă.

Piața volantă Transilvania din Sibiu Foto Piața volantă Transilvania jpg
Piața volantă Transilvania din Sibiu Foto Piața volantă Transilvania jpg

„Piața la birou nu este destinată primordial bugetarilor”

Iar ca numele inițiativei să nu creeze suspiciuni ori confuzii, reprezenta CJ Sibiu a mai precizat: „Menționăm că vinerea programul de lucru al CJ Sibiu este între 07:30 - 13:30, iar al APM Sibiu între 08:00 -14:00”. Prin urmare, angajații celor două instituții vor putea achiziționa produse doar dacă doresc, iar acest lucru nu le va lua mai mult de 10 - 15 minute. Subliniem faptul că ”piața la birou” nu este destinată primordial angajaților CJ Sibiu sau ai APM Sibiu, ci tuturor cetățenilor care locuiesc în cele două zone alese și vor să se aprovizioneze cu produse locale proaspete și de calitate”.

Astfel, vineri de vineri, prin alternare, „Piața volantă la birou” va funcționa în aria ambelor instituții menționate, alături de „tradiționala” zi de sâmbătă, când piața este organizată în parcarea Sălii Transilvania din Sibiu.  

Câte 10 producători, per ediție, prin rotație

Aici, producătorii locali își vor comercializa marfa la fel ca în oricare altă piață de profil. Vor avea spațiul necesar expunerii și comercializării produselor proprii, precum și mese și vitrine frigorifice, fără taxă, întregul suport logistic fiindu-le oferit gratuit de Consiliul Județean Sibiu.

„În prezent, este prematur să estimăm costurile pe care le implică acest proiect, deoarece acestea s-ar rezuma doar la consumul de energie electrică generat de cele două lăzi frigorifice puse la dispoziție producătorilor, conform cerințelor DSVSA”, a mai menționat Ioana Căpățînă.

Comercianții se vor schimba între timp, inclusiv în funcție de interesul arătat de clienți: „Precizăm că producătorii pot participa prin rotație, în funcție de disponibilitatea acestora, atât din punct de vedere al timpului, cât și al produselor, având în vedere că aceștia nu produc o cantitate foarte mare de produse.”

Piața volantă Transilvania din Sibiu Foto Piața volantă Transilvania jpg

Proiectul pilot care aduce lângă casă: ouă, miere, fructe și legume de la țărani

Sursa citată a mai precizat pentru „Adevărul” și ce fel de produse se vor putea achiziționa din noile spații de comercializare a produselor agroalimentare și tradiționale: „Piața volantă la birou este o extensie a Pieței volante Transilvania, deschisă la 1 septembrie 2012, și va funcționa ca un proiect pilot, la sediul CJ Sibiu și al APM Sibiu. Piața la birou este gândită pentru circa 10 producători per ediție, care să acopere cu produse sectoarele existente și în Piața Volantă Transilvania, respectiv: carmangerie, lactate, panificație/patiserie, ouă, pui, legume, fructe, produse apicole, conserve de legume, dulcețuri, flori. Numărul participanților este condiționat doar de spațiul redus al curții interioare de care dispun CJ Sibiu și APM Sibiu”.

Noile puncte de desfacere a mărfii au primit deja avizele de funcționare din partea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, cu recomandări de la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

În acest mod, se încurajează producția de alimente autohtone, sănătoase, iar sibienii și turiștii pot fi astfel convinși să descopere gusturile locale, după ce s-au bucurat de o brânză de Sibiu veritabilă sau de alte bunătăți procesate de gospodarii din zonă. Piața Volantă a devenit în timp o carte de vizită pentru gusturile de preț din județul Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite