Primarul de la Mioveni, de două luni în arest preventiv. Georgescu: „Probabil că am deranjat administrativ sau politic”

0
Publicat:

Primarul orașului Mioveni rămâne în arest preventiv, după ce Tribunalul Argeș i-a respins cererea de înlocuire a măsurii. Cei patru avocați ai săi nu au reușit să îi convingă pe judecători că acesta nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.

Primarul de la Mioveni rămâne în arest preventiv Foto: Facebook Ion Georgescu
Primarul de la Mioveni rămâne în arest preventiv Foto: Facebook Ion Georgescu

DNA Pitești l-a trimis, recent, în judecată pe Ion Georgescu pentru trafic de influență, în dosarul în care ar fi primit 10.000 de euro pentru a ajuta o persoană să se angajeze la spitalul din localitate. Miercuri, 29 decembrie, a venit o nouă lovitură pentru primarul de la Mioveni, după ce Tribunalul Argeș i-a respins ca neîntemeiată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu. Decizia instanței nu este, însă, definitivă.

Ion Georgescu a fost prins în flagrant, de procurorii DNA, în timp ce înapoia suma de 10.000 de euro lui Nicolae Valerică, directorul Poliției Locale Pitești, din cauză că nu a reușit să-i angajeze fiica la spital.

Potrivit DNA, pe 8 iunie 2023, Valerică Nicolae a făcut un denunț în care spunea că între el și primarul Ion Georgescu ar fi existat o înțelegere ca, în schimbul a 30.000 de euro, primarul să intervină la persoanele din conducerea Spitalului orășenesc Mioveni pentru ca fiica sa, Sînziana Alina Nicolae, să fie angajată în cadrul spitalului în funcția de medic chirurg. 

Avocat: „Lăsarea în stare de arest preventiv poate conduce la decesul acestuia”

Pe 7 noiembrie, Curtea de Apel Pitești a menținut, printr-o decizie definitivă, arestarea preventivă a lui Ion Georgescu până la data de 3 decembrie.  Instanța a emis, la solicitarea ziarului „Adevărul”, motivarea acestei decizii. Primarul a fost reprezentat în instanță de patru avocați, fiecare dintre ei luând cuvântul în dezbateri.

Din cele precizate de apărătorii săi, inculpatul a prezentat instanţei acte medicale din care rezultă că lăsarea sa în stare de arest preventiv poate conduce la deces.

Apreciază că este grav ceea ce se întâmplă, respectiv că inculpatul Georgescu Ion, omul care a prezentat instanţei, acte medicale din care rezultă, fără putinţă de tăgadă că, lăsarea dumnealui în stare de arest preventiv poate conduce la decesul acestuia, având în vedere intervenţia chirurghicală pe care dumnealui a suferit-o este de o asemenea natură de a aduce sfârşitul”, susținea unul dintre avocații lui Georgescu, conform încheierii de ședință a dosarului aflat la Curtea de Apel Pitești.

De asemenea, potrivit recomandărilor depuse la dosarul cauzei, inculpatul avea nevoie de mişcare, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, aspect care nu poate fi îndeplinit în arest.

Este vorba despre un inculpat care suferă enorm după gratii, care are grave probleme de sănătate, şi nimeni nu i-a nicio măsură în acest sens, probabil se va sesiza cineva doar dacă va ieşi de acolo în alte condiţii”, mai susține avocatul.

Cu toate acestea, instanța a reţinut că reţeaua penitenciară poate trata afecţiunea de care suferă inculpatul.

Primarul se declară nevinovat

Având ultimul cuvânt, primarul Ion Georgescu a susținut în fața judecătorilor că este „nevinovat şi că are dovezi în acest sens”.

Acesta precizează că nu merită să stea în arest, considerând că a ajuns în această situație din alte motive: „Probabil că am deranjat, administrativ sau politic”.

Edilul a mai declarat că de la deschiderea Spitalului de la Mioveni, împreună cu echipa sa de la primărie şi alături de corpul medical al spitalului, a acordat asistenţă medicală şi a salvat zeci de mii de vieţi omeneşti.

„În perioada de 2 ani şi ceva a fost sunat să salveze vieţile mamelor, fiilor, rudelor, şi atunci nu s-a considerat că mai e trafic de influenţă, insistând că dumnealui nu merită aşa ceva, la cât de mult bine a făcut. Dumnealui insistă că este nevinovat, nu a pretins, nu a luat, nu a cerut nimic de la nimeni niciodată, nu înţelege cum ar putea să se sustragă dacă dumnealui vrea să-şi dovedească nevinovăţia”, se arată în dosarul Curții de Apel Pitești.

Primarul a mai susținut că este foarte bolnav și slăbit. „Dumnealui arată că, situaţia sa este mai aparte, …trebuie să facă investigaţii şi să facă tratamente specifice. Doreşte să trăiască, să se trateze şi insistă să fie pus în libertate”, se mai arată în dosar.

Există suspiciunea că primarul se implica în activitatea Spitalului Mioveni

Procurorii DNA susțin că Georgescu era foarte atent în activitățile sale și își lua măsuri de precauție pentru a nu fi depistat de organele de anchetă. Pe de o parte, întâlnirile avute cu denunțătorul au avut loc în sediul Primăriei orașului Mioveni, în afara programului de lucru. Pe de altă parte, nu s-a întâlnit niciodată cu acesta în biroul său de lucru, ci în alte birouri. În plus a vrut să creeze aparența că banii nu aveau legătură cu infracțiunea de corupție comisă, susținând că cei 10.000 euro reprezintă restituirea unui împrumut care ar fi fost acordat în anul 2022. 

Anchetatorii consideră că lăsarea inculpatului în stare de libertate prezintă un pericol pentru ordinea publică pentru că ar putea să influențeze declarațiile martorilor din dosar, majoritatea fiind medici ai spitalului Mioveni. Se consideră că Ion Georgescu exercită autoritate și față de angajaţii spitalului din Mioveni, nu doar față de cei din primărie. 

Deşi inculpatul, în calitate de primar, nu are atribuţii legale în ceea cea ce priveşte conducerea spitalului, mijloacele de probă administrate până în prezent relevă cel puţin suspiciunea că inculpatul se implica în activitatea Spitalul orăşenesc Mioveni”, se menționează în motivare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite