Edilul din Argeş care a incendiat primăria folosind torţe şi sute de litri de motorină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Mihai, primarul comunei Beleţi-Negreşti, a fost arestat în decembrie 2021 FOTO: IPJ Argeş
Marin Mihai, primarul comunei Beleţi-Negreşti, a fost arestat în decembrie 2021 FOTO: IPJ Argeş

În această primăvară, la Judecătoria Topoloveni va începe procesul lui Mihai Marin, primarul comunei argeşene Beleţi-Negreşti, acuzat că a dat foc primăriei, în urmă cu peste trei luni. Aflat în arest din decembrie 2021, edilul va fi judecat pentru distrugere, violarea sediului profesional şi sustragerea de înscrisuri.

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 2021, Marin Mihai, primar al comunei Beleţi-Negreşti, a intrat în curtea sediului primăriei cu autoturismul de serviciu, cu intenţia clară de a incendia clădirile primăriei, din cauza disensiunilor acumulate cu diferiţi angajaţi ai instituţiei. În acest sens, primarul a confecţionat mai multe torţe, cu ajutorul unor beţe din lemn găsite în magazia cu lemne şi a unor cârpe

În continuare, Marin Mihai a forţat uşa de acces de la magazia de pe latura de vest a sediului primăriei, de unde a luat 14 bidoane din plastic pline cu 280 de litri de motorină care urma să fie folosită de instituţie pe timpul iernii. Primarul a pătruns fără drept în sediul vechi al primăriei escaladând fereastra de la biroul viceprimarului şi a răvăşit bunurile din birou, aruncând pe podea toate înscrisurile oficiale din birou, strângându-le la un loc şi împrăştiind apoi combustibil peste ele. În acelaşi mod a procedat şi în alte birouri. „Cu ajutorul unei brichete, Marin Mihai a aprins torţele confecţionate şi le-a aruncat în interiorul magaziei cu lemne, în interiorul încăperii unde funcţionează serviciile Contabilitate şi Achiziţii publice şi în interiorul biroului viceprimarului, astfel că a produs un incediu cu trei focare de propagare”, precizează în rechizitoriu procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni.

După ce a dat foc Primăriei Beleţi-Negreşti, primarul Marin Mihai a fugit cu maşina de serviciu, adăpostindu-se în aceeaşi noapte la mănăstirea Prislop.

Flăcările mari au fost zărite de mai mulţi vecini, intervenţia rapidă a acestora limitând proporţiile dezastrului. Numai intervenţia promptă a locuitorilor din zonă şi a pompierilor a limitat extinderea incendiului şi a diminuat daunele materiale. Cu toate acestea, în urma incendiului au fost provocate importante daune materiale, fiind distruse în totalitate magazia de lemne şi mare parte din clădirea arhivei primăriei, precum şi componente ale clădirilor (faţadele pereţilor, tavan, parchet, acoperiş), precum şi bunurile din aceste clădiri (lemne de foc, obiecte de mobilier, calculatoare, imprimante, registre agricole, dar şi alte bunuri şi înscrisuri oficiale). „Având în vedere materialele combustibile folosite, bunurile vizate pentru incendiere şi modul de operare al inculpatului, este fără echivoc că incendiul a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri”, mai spun anchetatorii.

Primarul trebuie să plătească despăgubiri uriaşe

Din procesul-verbal întocmit de o comisie formată la nivelul Primăriei comunei Beleţi-Negreşti, a reieşit că în urma incendiului din noaptea de 12 spre 13 decembrie 2021, primarul Marin Mihai a distrus în totalitate toate actele şi registrele de la Compartimentul Contabilitate şi de la Serviciul Public de Alimentare cu Apă. De asemenea, primarul a distrus prin îmbibare cu motorină toate schiţele de măsurători ale terenurilor agricole din cele patru sate ce compun comuna, precum şi aproximativ o treime dintre dosarele de rol agricol. Prejudiciul total este de peste 660.000 de lei. Primăria comunei Beleţi-Negreşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 500.000 lei, reprezentând daune materiale şi morale. Pentru că primarul Marin Mihai a incendiat şi centrala telefonică digitală a primăriei, Telekom România s-a constituit parte civilă cu suma totală de 160.087 lei.

mihai marin primar beleti negresti foto arhiva personala

La audieri, primarul Marin Mihai a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa prin rechizitoriu şi a recunoscut că este vinovat.

Primăria Beleţi-Negreşti fusese vizată, în perioada 2-10 decembrie 2021, de un control al Prefecturii Argeş. Inspectorii Prefecturii Argeş au declarat la câteva zile după incendiu că în cadrul instituţiei au fost constatate unele probleme „nu foarte grave”, precum şi existenţa unor conflicte între primar şi secretara Primăriei.

După ce a dat foc Primăriei Beleţi-Negreşti, primarul Mihai Marin a fugit şi a avut două posibile tentative de suicid. În noaptea de 13 spre 14 decembrie 2021, primarul comunei Beleţi-Negreşti a intrat cu maşina într-un parapet de beton, într-o curbă de pe DN 66 - Defileul Jiului. A fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, pentru a primi îngrijiri medicale, însă a dispărut şi de acolo, fără aprobarea doctorilor. A fost găsit în apele râului Argeş, o noapte mai târziu, în stare de hipotermie. A fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Argeş, de unde a fost externat după o zi.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primarul scos din apele râului Argeş va fi externat. Edilul urmează să fie audiat cu privire la incendiul de la Primăria Beleţi Negreşti

Primarul din Argeş, dispărut după ce primăria sa a fost incendiată, a făcut un accident în Gorj şi este iar căutat

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite