David Marghidan, cel mai bun elev al României pentru Balcaniada de Matematică. Olimpicul din Argeș este liderul lotului național

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Marghidan, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, a obținut primul loc la finalul celor patru baraje de selecție a Lotului României pentru Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori.

David Marghidan este elev la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Foto: David Marghidan/Facebook
David Marghidan este elev la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Foto: David Marghidan/Facebook

Argeșeanul va reprezenta România alături de alți cinci tineri de excepție: Matei Neacșu, Ioana Stroe, Andrei Șună, Sara Lorena Berghea (elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București) și de Iancu Ioan Sandea (Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca). Cei șase elevi fac parte din Lotul olimpic al României, care va participa la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO) de la Tirana (Albania), în perioada 23-28 iunie 2023.

Este pentru al treilea an la rând când Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești are reprezentant la JBMO. În anul 2021, Emanuel Mazăre, fost elev al școlii, s-a întors acasă cu medalia de aur, iar în 2022 - cu cea de argint.

Într-o lume în care învățământul de performanță a fost păgubit ani la rând, deși (încă) există cadrul legislativ al funcționării centrelor de excelență la nivelul județelor, dar nu este pus în practică, din diverse motive, în plin colaps al culturii pentru performanță și al identificării de talente la nivelul unor județe, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești reușește, pentru al treilea an consecutiv sa dea un component al lotului național de matematică al României la categoria juniori. După Emanuel Mazăre (2020-2021 și 2021-2022), anul acesta David Vlad Marghidan este noul lider al generației sale de juniori, este ROU 1, la finalul celor patru baraje de selecție a Lotului României pentru Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, cea mai înaltă competiție, la acest nivel de vârstă pe plan mondial.”, a precizat conducerea unităţii de învăţământ pe Facebook.

Anul acesta, i-a venit rândul lui David Marghidan să reprezinte Argeșul la cea mai importantă competiție internațională de matematică pentru juniori.

Bravo, David! Prin rezultatul tău ai adus imagine instituției școlare și învățământului matematic din Argeș! Felicitări pentru tot ce ai reușit în ultimii ani, culminând cu această uriașă performanță! Succes la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori!”, a precizat Marian Haiducu, profesorul elevului și directorul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești.

David Marghidan a câștigat numeroase concursuri atât la nivel național, cât și internațional. În februarie 2023, tânărul a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Zhautykov, o olimpiadă multidisciplinară care s-a susținut la matematică, fizică și informatică.

Trei elevi argeșeni, în primii 15 din țară la matematică

Argeșul este în top la matematică! După barajele privind selecția lotului olimpic pentru JBMO, trei elevi argeșeni, toți în clasa a VIII-a, s-au clasat în primii 15, la juniori. În afară de David Marghidan, rezultate de excepție au obținut și Carla Mălina Pavel (tot de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești), care s-a clasat pe locul 9 și Alexandru Ciobotea, elev al Școlii Gimnaziale „Nae A. Ghica” din Rucăr, care a terminat pe locul 11.

Trei elevi argeșeni au participat la barajele pentru selecția lotului olimpic Foto: Arhivă personală
Trei elevi argeșeni au participat la barajele pentru selecția lotului olimpic Foto: Arhivă personală

De altfel, cei trei elevi s-au calificat la baraj după ce au obținut rezultate extraordinare la Olimpiada Națională de Matematică: Alexandru Ciobotea și David Maghidan - premiul II și medalia de aur, iar Mălina Pavel - mențiune și medalie de argint.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite