Biserica sală de clasă pentru copii nevoiaşi. „Le-am făcut surpriză cu tabletele, aveau lacrimi în ochi”
0De peste cinci ani, un preot din comuna argeşeană Călineşti transformă în fiecare sâmbătă biserica al cărei paroh este în sală de clasă pentru elevii nevoiaşi, care fac meditaţii cu el şi cu o profesoară de la şcoala comunală
Pentru preotul Cosmin Bologea, un om cu har şi multă empatie, spiritul caritabil este o constantă fericită. De când este preot la Biserica Sf. Nicolae, din Turculeşti-Călineşti, a ajutat mii de oameni, fie că a fost vorba de strângeri de fonduri pentru cazuri umanitare sau de distribuire de rechizite, tablete, laptopuri sau hrană pentru cei aflaţi în nevoie. Cea mai recentă acţiune a fost pe 6 decembrie, când au fost pregătite 400 de meniuri pentru 400 de oameni săraci.
Biserica Sf. Nicolae din Turculeşti-Călineşti este la aproape 17 kilometri de Piteşti, pe DN7 Piteşti-Bucureşti, la nici o sută de metri de drumul principal, într-o zonă pitorească, înconjurată de case simple, dar plăcute. O zonă cu efect stenic şi unde te încarci pozitiv ca prin farmec. Iar dacă Francis Scott Fitzgerald a scris "Blândeţea nopţii", în satul Turculeşti s-ar putea scrie fără probleme despre blândeţea zilei.
Dacă intri sâmbăta după prânz în biserică, ai parte de o surpriză ce nu are cum să nu te încarce cu emoţii. Biserica se transformă, timp de câteva ore, într-o sală de clasă sui-generis pentru copiii nevoiaşi din comună, care fac aici meditaţii gratuite la română şi matematică, îndrumători fiind preotul Cosmin Bologea şi profesoara Teodora Stoica.
Preotul Cosmin Bologea a început, de peste trei ani, proiectul unui centru social pentru bătrâni şi copii, cu şase camere, cabinet medical şi sală de curs. Până la finalizarea centrului, preotul pune biserica la dispoziţia elevilor nevoiaşi din comuna Călineşti, de peste cinci ani, pentru ca aceştia să poată face meditaţii. În fiecare sâmbătă, biserica din Turculeşti devine practic Şcoala Copiilor Nevoiaşi.
„Aceşti copii fac parte din familii defavorizate. Fac meditaţii alături de doamna profesoară Teodora Stoica. Dânsa face meditaţii cu elevii din clasele V-VIII, iar eu cu cei din clasele I-IV”, spune preotul Cosmin Bologea. Programul este în fiecare sâmbătă, între orele 13.00 şi 16.00, incluzând o pauză recreativă în curtea bisericii.
„Rezultatele se văd datorită minţilor luminate ale micuţilor”
La început, în 2015, erau şase copii care făceau meditaţii în biserică, însă acum numărul lor a ajuns la 17. În ultimii cinci ani, sute de copii au făcut meditaţii în biserica transformată în sală de clasă. Iar meditaţiile dau roade: o parte dintre copii au ajuns deja la liceu, iar cei care sunt încă la şcoală au rezultate bune şi foarte bune la învăţătură. „În luna octombrie, am împlinit cinci ani de meditaţii gratuite în biserica noastră, cinci ani de muncă asiduă şi de bucurii. Iar rezultatele se ştiu şi se văd, doar datorita minţilor luminate ale micuţilor , răbdării doamnei profesor Stoica Teodora si Proniei Divine”, spune părintele, vizibil emoţionat.
În această toamnă, preotul Cosmin Bologea a făcut un apel la enoriaşi pentru a-i ajuta pe elevii nevoiaşi şi le-a oferit tablete noi pentru a putea participa în timpul săptămânii la cursurile online de la şcoală: „Le-am făcut o surpriză foarte plăcută cu tabletele, aveau lacrimi în ochi… Le promisesem încă de anul trecut că dacă învaţă bine vor avea o surpriză în această toamnă”.
Unul dintre cazurile care l-a impresionat cel mai mult este cel a patru frăţiori fără mamă şi doar cu tată care lucrează. Unul dintre cei patru copii a intrat la Liceul Ion Mihalache din Topoloveni cu o medie bună, iar ceilalţi trei fraţi sunt în clasele a IV-a, a V-a şi a VII-a şi vin constant la meditaţii la biserică.
Preotul Cosmin Bologea a fost impresionat şi de cazul unei fetiţe născute cu degetele lipite, reuţind să convingă un medic din Braşov să o opereze gratuit pe fetiţă.
Preotul de la biserica Sf. Nicolae i-a convins şi pe cei de la emisiunea „Visuri la cheie” de la Pro TV să renoveze casa a doi fraţi a căror mamă a fost ucisă şi al căror tată este în închisoare. Cei doi fraţi de cinci şi, respectiv 11 ani, sunt crescuţi de peste doi ani de bunica maternă, după ce mama lor a fost ucisă cu mai multe lovituri de cuţit chiar de tatăl lor, aflat acum în închisoare.
Un alt caz care l-a emoţionat este cel al unui băieţel de şapte ani care şi-a pierdut ambii părinţi şi pe care îl ajută constant. „Nu e duminică în care băieţelul să nu îmi scrie pe câte o foaie şi să îmi spună că mă iubeşte şi mă apreciază. Vedeţi, răsplata aceasta prin vorbe este mult mai împlinitoare decât cea materială”, adaugă părintele Bologea, care adaugă: „Îi îndemn pe toţi să îi ajute pe cei care au nevoie ca să schimbăm imaginea aceasta a omenirii”.
„Noi aici ne iubim unii pe alţii”
Anul trecut, preotul din Călineşti a organizat campania „Dăruieşte un ghiozdan pentru un copil din mediul rural”, graţie căreia 183 de copii au primit ghiozdane cu rechizite şcolare. Campania a continuat şi în acest an, peste 100 de copii primind ghiozdane. Preotul Bologea spune că acţiunea este o parte a programului de reducere a abandonului şcolar pentru elevii din familii defavorizate.
Preotul Cosmin Bologea este paroh la Biserica Sf. Nicolae din Turculeşti-Călineşti de zece ani şi are în parohie 80 de familii. „Dorinţa de a-i ajuta pe cei în nevoie a pornit din dragoste de Dumnezeu şi de oameni. Noi aici ne iubim unii pe alţii”, spune preotul Cosmin Bologea.
Acelaşi părinte Bologea a mai avut o iniţiativă de suflet. Le-a spus enoriaşilor cu stare bună din parohie să aibă grijă de câte un copil nevoiaş şi să-l ajute cu ce are nevoie, de la îmbrăcăminte până la rechizite. „Slavă Domnului, am primit mai mult decât era necesar şi chiar am mai dat şi în alte părţi”, adaugă preotul Cosmin Bologea.
Când revii cu maşina pe drumul naţional unde traficul intens e în antiteză cu liniştea de la Turculeşti, nu poţi să nu te gândeşti că tocmai ai plecat dintr-un loc special aflat atât de aproape de lumea dezlănţuită. La Turculeşti, sintagma "Dar din dar se face Rai" este o realitate îmbucurătoare. Zi de zi.