Preoţii cer bani publici pentru placări cu marmură şi sisteme electronice la bisericile din Piatra Neamţ

0
Publicat:

Administraţiei locale din Piatra Neamț i-a fost înaintată o solicitare din partea protopopiatului. Preoţii cer bani publici pentru placări cu marmură şi sisteme electronice la bisericile din oraș.

Și la Biserica voievodului Ștefan sunt necesare fonduri FOTO Dan Sofronia
Și la Biserica voievodului Ștefan sunt necesare fonduri FOTO Dan Sofronia

Lista cu lucrările dorite la parohii este însă mult mai mare, fiind şi alte „nevoi“.

Prin Protopopiatul Piatra Neamţ, 21 de aşezăminte de cult solită primăriei alocarea a peste 7,1 milioane de lei, altfel spus 1,4 milioane de lei. Ce procent din această sumă va fi aprobat la o viitoare rectificare bugetară nu se ştie, dar se pare că suma disponibilă va fi mult mai mică decât cea cerută.

„Cu deosebit respect, urmare a convorbirilor purtate cu reprezentanţi Primăriei, înaintăm lista parohiilor care necesită finanţare pentru diverse lucrări urgente şi importante pe care preoţii doresc să le realizeze la bisericile parohiale în folosul creştinilor ortodocşi din oraşul nostru“, se precizează în adresă.

Unele cereri prin care preoții cer bani publici par rezonabile în ceea ce priveşte cuantumul. Astfel, se cer fonduri pentru manoperă schimbat marmura în casa de prăznuire (7.000-8.000 de lei), centrală pe gaz (6.500 de lei), sistem de semnalizare incendii - casă parohială preot pensionar (9.300 de lei), sistem sonorizare (12.500 de lei) sau placat cu marmură pardoseala bisericii - sfântul altar (21.000 de lei).

Alte solicitări sunt extrem de mari. Pentru lucrări construcţie biserică un preot are nevoie de 2.665.862 de lei, iar altul de 2.135.683. Alte „nevoi“ sunt pentru autorizaţie casă socială, lumânărar şi reamplasare monument eroi (919.916 lei), restaurare, renovare şi ocoperiş (valoare deviz 237.895 de lei), continuare lucrări construcţie (353.800 de lei), paraclis (424.159 de lei), etc.

Fonduri sunt necesare şi pentru înlăturarea efectelor unui trăsnet violent, care a distrus instalaţiile din Turnul lui Ştefan cel Mare, emblema oraşului Piatra Neamţ, acolo unde era un muzeu. Furtuna din această vară a provocat distrugeri şi la alte clădiri din jur, inclusiv la biserica voievodului.

Un trăsnet a provocat distrugeri la Turnul lui Ștefan FOTO Dan Sofronia
Un trăsnet a provocat distrugeri la Turnul lui Ștefan FOTO Dan Sofronia

După ce au fost evaluate pagubele, prefectul Adrian Niţă declara că a solicitat guvernului alocarea sumei de 600.000 de lei. Cu aceşti bani, Parohia Sfântul Ioan Domnesc şi CJ Neamț trebuie să facă expertize, lucrări de reconstruire a instalaţiilor electrice, iluminat faţadă, împământare şi protecţie la trăsnet, instalaţie de semnalizare în caz de incendiu, etc.

Furtuna a avut loc pe 22 august 2022, în jurul orei 16.30, turnul, care datează din 1499, fiind lovit de un trăsnet. Descărcarea electrică a dislocat dalele din piatră în două locuri de la intrare, iar la bază a smuls câteva borduri, provocând gropi. Pagube au fost şi la sediul Primăriei Piatra Neamţ, la Muzeul Cucuteni şi la Biserica Sfântul Ioan Domnesc.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite