Premieră în „ghetoul“ Speranţa. Prima şcoală construită în ultimii 20 de ani, la Piatra Neamţ

0
Publicat:

Administraţia din Piatra Neamț anunţă o premieră în „ghetoul“ Speranţa. A fost terminată prima şcoală construită în ultimii 20 de ani, în oraș. „Speranța“ este într-un cartier apărut acum vreo două decenii.

Sală de clasă la școala din Speranța FOTO Primăria Piatra Neamț
Sală de clasă la școala din Speranța FOTO Primăria Piatra Neamț

Primăria Piatra Neamţ a anunţat joi, 16 februarie 2023, că a fost recepţionată o şcoală în cartierul Speranţa, imobilul având şi autorizaţiile necesare, inclusiv de securitate la incendiu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Din toamnă, acolo vor învăţa circa 300 de elevi.

„Şcoala cu zece clase din cartierul Speranţa a fost recepţionată de Primăria municipiului Piatra Neamţ şi în această lună a fost obţinută şi autorizaţia emisă de ISU. Şcoala are o suprafaţă construită de 1.064 mp, o suprafaţă desfăşurată de 2.139 mp, cu regimul de înălţime parter şi un etaj“, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Valoarea totală a investiţiei, o premieră în ghetoul Speranța, este de 3 milioane lei, din care finanţarea de bugetul de stat a fost de 2,15 milioane de lei, iar cea de la bugetul local de 850.000 de lei. Pentru dotarea cu mobilier şi echipamente educaţionale, Primăria Piatra Neamţ a alocat din bugetul local pentru acest an suma de 100.000 de lei.

„Mă bucur că am reuşit să aducem la bun sfârşit o investiţie întârziată, dar extrem de necesară. În şedinţa consiliului local de mâine (vineri, 17 februarie 2023 - n.red.) unitatea va fi introdusă în reţeaua şcolară, iar ISJ Neamţ are datoria legală şi morală faţă de locuitorii cartierului să organizeze din toamnă cursuri“, a mai precizat primarul.

Investiția a totalizat 3 milioane de lei FOTO Primăria Piatra Neamț
Investiția a totalizat 3 milioane de lei FOTO Primăria Piatra Neamț

Unitatea de învăţământ este prima construită în Piatra Neamţ în ultimii 20 de ani. Lucrările la ea au început cu mai bine de un deceniu în urmă, au fost nişte alocări de fonduri, dar nu suficiente pentru a fi terminate. La un moment dat finanţarea a fost sistată total, iar clădirea a intrat în conservare.

Cât priveşte cartierul Speranţa, el a fost înfiinţat de celebrul edil Ioan Rotaru acum vreo 20 de ani, în fostele hale ale unei societăţi avicole. Acolo au fost cazate persoane cu venituri reduse, în special etnici romi. Acest lucru a stârnit mari scandaluri, primarul fiind acuzat că a realizat un „ghetou“ sau lagăr, departe de oraş.

În ani, acele garsoniere şi apartamente sociale au fost distruse de locatari, fiind apoi dărâmate, oamenii primind locuinţe de necesitate în alte zone. Între timp, au fost construite mai multe blocuri cu fonduri de la ANL, ele fiind repartizate tinerilor. Mai sunt şi locuinţe tip vile, cu parter şi etaj, în care stau câte două familii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite