Directorul de la Ambulanţa Neamţ, greu de judecat. Este acuzat că a cerut o şpagă 125.000 de euro

0
Publicat:

Fostul director de la Ambulanţa Neamţ, care este acuzat că ar fi cerut o şpagă 125.000 de euro, pare a fi greu de judecat. Completurile de judecată de la Tribunal au devenit incompatibile, așa că speţa urmează a continua pe rolul altei instanţe dintr-un județ vecin.

Un mare scandal de corupție a izbucnit la Ambulanța Neamt FOTO Facebook
Un mare scandal de corupție a izbucnit la Ambulanța Neamt FOTO Facebook

S-a ajuns la această situaţie, după ce toate completurile de judecată specializate în fapte de corupţie au devenit incompatibile, soluţionând alte cereri (contestaţii, luarea de măsuri preventive, înlocuirea lor, cameră preliminară, etc) din acest dosar penal.

Altfel spus, era vorba de completuri incompatibile. Judecătorii au formulat cereri de abţineri, iar când cazul nu a mai putut fi repartizat aleatoriu, a fost înaintat Curţii de Apel Bacău. Săptămâna trecută s-a dat o soluţie, această instanţă hotărând ca speţa să fie judecată de magistraţii de la Tribunalul Bacău. 

„În baza art. 68, alin. 9, indice 1 Cod proc.pen. desemnează Tribunalul Bacău pentru soluţionarea cauzei care face obiectul dosarului nr. 3954/103/2022 al Tribunalului Neamţ. Trimite cauza la Tribunalul Bacău pentru competentă soluţionare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 7.02.2023“, conform Curţii de Apel Bacău.

În acest dosar, la Tribunalul Neamţ deja fuseseră decise nouă condamnări, toate cu suspendare, fiind vorba de persoane care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Între ei Gladior Andronache, fost lider de sindicat, care are o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare, pentru complicitate la luare de mită, fiindu-i confiscaţi 8.750 de euro.

Aceeaşi decizie a fost şi în cazul Luminiţei Rozonschi, fostă asistentă şefă la Ambulanţa Piatra Neamţ, care era acuzată de 15 acte de complicitate la luare de mită şi a două de dare de mită, confiscându-i-se 9.570 de euro şi 13.400 de lei. Alte şase persoane au pedepse de câte 1 an şi 6 luni, pentru dare de mită.

Pe 25 octombrie 2022, DNA anunţa că a finalizat ancheta în cazul de corupţie de la Serviciul de Ambulanţă şi îi trimitea în judecată pe suspecţi, în total fiind 29 de acuzaţi. Între ei şi Dan Morenciu, fostul director interimar, care ar fi cerut cu titlu de mită (22 de fapte), 125.000 de euro, pentru diverse angajări.

În perioada 2 - 18 mai 2022, Servicul de Ambulanţă Neamţ a organizat concursuri de ocupare a funcţiilor pe perioadă nedeterminată, pentru cei care fuseseră angajaţi în timpul stării de alertă, cauzată de epidemia de coronavirus. Numai că examenele au fost trucate, contra unor sume în euro.

„Inculpatul Morenciu Dan, direct sau prin intermediul subalternilor Andronache Gladior (lider de sindicat - n. red.), Preda Elena şi Rozoschi Luminiţa (asistente şefe - n. red.) ar fi pretins de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise", preciza DNA.

Dan Morenciu fusese numit ca manager pe 1 martie, pe o perioadă de 6 luni, şi se vorbea că medicul de 67 de ani urma să se pensioneze în toamna anului trecut. În timpul unui flagrant, pe 18 mai 2022, care a fost realizat la o spălătorie din Piatra Neamţ, asupra directorului s-au descoperit două plicuri în care erau 40.000 de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite