Moartea cruntă a doi muncitori, într-un canal cu dejecţii. Ce despăgubiri trebuie să plătească angajatorul victimelor

0
Publicat:

De morţi crunte au avut parte doi salariaţi ai unei firme, Apa Serv Neamţ, care au sfârşit într-un canal cu dejecţii. Preţul „vieţii“ lor a fost stabilit după şapte ani de procese, sentinţele aplicate fiind definitive. Judecătorii au decis ca familiile victimelor să primească despăgubiri consistente.

Sediul companiei ApaServ Neamț FOTO Arhiva Adevărul
Sediul companiei ApaServ Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Compania ApaServ Neamț a fost condamnată, pentru moartea celor doi salariaţi, la o  amendă de 70.000 lei în urma acuzaţiei de ucidere din culpă. Sentinţa a fost pronunţată ieri, 15 februarie 2023, la Curtea de Apel Bacău. În acelaşi dosar, un angajat a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare, tot pentru ucidere din culpă.

Atât pentru firma din Piatra Neamţ, cât şi pentru angajatul judecat, procesul pentru infracţiunea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă a încetat ca urmare a intervenirii prescripţiei penale. Judecătorii au decis că în acest caz a fost culpă comună a angajatorului, Apa Serv, dar şi a victimelor.

Compania şi salariatul găsit vinovat trebuie să achite familiei unuia dintre decedaţi daune morale şi materiale de 15.000 de lei şi 30.000 de euro, iar aparţinătorilor celuilalt 32.500 de euro. În primă instanţă, la Judecătoria Roman, magistraţii aplicaseră societății Apaserv Neamț o amendă multmai mare, de 140.000 de lei.

„Pune în vedere inculpatei dispoziţiile art. 497 alin. 1 NCPP, referitoare la obligaţia de plată integrală a amenzii în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, în caz contrar urmând a se proceda la executarea silită“, se arată în sentinţa de pe 15 februarie a magistraților de la Curtea de Apel Bacău.

Tragedia a avut loc pe 27 august 2016. După ce a fost vidanjată o canalizare din Cotu Vameş, unul dintre salariaţi a coborât pentru a interveni la o vană. I s-a făcut rău din cauza gazelor emanate de dejecţii şi a căzut în canalul de 6 metri. A strigat pentru ajutor, moment în care colegul a intrat să-l salveze, dar a căzut şi el în canal, decedând.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite