Povestea subofițerului din Neamț și a câinilor polițiști pe care i-a instruit. Ce reușite a avut cu Oscar FOTO

0
Publicat:

Ciprian Huci, un subofiter şi câinii poliţişti pe care i-a instruit la Poliţia Neamţ au avut multe misiuni îndeplinite. Cu Oscar, subofițerul a avut reuşite remarcabile, descoperind copii dați dispăruţi, dar și mulți infractori.

Subofițerul instruiește de 23 de ani câini polițiști FOTO Poliția Neamț
Subofițerul instruiește de 23 de ani câini polițiști FOTO Poliția Neamț

Cu ocazia celebrării a 201 ani de la atestarea documentară a Poliţiei Române, Inspectoratul Neamţ a ales ca în 2023 să aducă în prim-plan cadre care au o experienţă de necontestat, remarcându-se în activităţile desfăşurate şi pentru care meseria în această structură este o vocaţie.

În 1999, agent şef principal Ciprian Ionuţ Huci absolvea Şcoala de Poliţie „Vasile Lascăr“ din Câmpina, fiind repartizat la Ordine publică, la Poliţia Roman. După puţin timp, i-a fost încredinţat primul partener necuvântător, Titza, iar în 2023 a ajuns să „numere” 23 de ani de activitate alături de câinii poliţişti.

„Chiar dacă e greu de crezut, Titza mi-a schimbat modul de a vedea viaţa, înţelegând prin intermediul ei, ce este iubirea necondiţionată şi devotamentul în grele situaţii. După patru ani am fost transferat la Biroul Judiciar, unde am primit primul câine de prelucrare miros uman, unul de urmă, în limbaj comun“, spune poliţistul.

Fiind părinte, un caz care i-a rămas în minte este unul de acum zece ani, petrecut la Stăniţa. Un copil surdo-mut, de trei ani şi jumătate, s-a rătăcit şi era de negăsit de către poliţişti, pompieri, jandarmi şi voluntari. Ciprian Huci îşi aminteşte că au fost scotocite împrejurimile satului metru cu metru.

După o zi de căutări, copilaşul a fost descoperit la câţiva kilometri distanţă de casă, într-o stână părăsită. De ceva vreme, partener îi este Oscar, trecând şi cu el prin multe situaţii dificile. Pe 7 august 2022, a dispărut o fetiţă de nouă ani, din Vânători Neamţ, care a fost găsită după ce câinele a „prelucrat“ urma copilei pe o distanţă de circa 5 kilometri.

„Când dezbracă haina de poliţist, rămâne cu haina omeniei“

Anul trecut, pe 16 octombrie 2022, Ciprian Huci şi tovarăşul său necuvântător au rezolvat altă situaţie, la Cordum. Un alt copil era de negăsit, în cele din urmă fiind identificat tot de către Oscar, la zece kilometri de domiciliu. Un caz grav a fost pe 23 februarie 2023, când un individ a jefuit o bătrână din Boteşti şi a încercat să o violeze.

Moment din timpul unui exercițiu de instruire FOTO Poliția Neamț
Moment din timpul unui exercițiu de instruire FOTO Poliția Neamț

Poliţia a declanşat căutarea făptaşului, iar la anchetă a fost cooptat şi Oscar. Câinele a luat urma şi i-a condus pe colegi într-o localitate vecină, autorul fiind prins şi arestat.

Despre Ciprian Huci, conducerea Poliţiei Neamţ spune că nu este doar un subofiţer dedicat, ci şi un om cu suflet mare.

„Atunci când dezbracă haina de poliţist, Ionuţ rămâne cu haina omeniei, pe care o poartă mereu sub uniformă. Şi pentru că de prea puţine ori alege să vorbească despre el şi despre faptele lui bune, o vom face noi. Din anul 2014, împreună cu soţia, a pus bazele unei asociaţii ce poartă numele băieţelului său“, a declarat subinspector Ramona Ciofu.

Născut cu afecţiuni medicale, Rareş Marian, de 14 ani, este cel care îl motivează pe Ciprian să aducă bucurie celor din jur. „Rareş Marian este cheia cu care deschidem zi de zi porţile Raiului. Nu problemele medicale sunt importante, ci ceea ce dăruieşti celor din jur, zi de zi, după putinţa şi priceperea ta“, mărturiseşte poliţistul.

În cadrul asocieţiei, soţii Huci au iniţiat proiecte pentru copiii care aveau nevoie de o mână de ajutor şi de un sprijin. Între ele „O masă pe zi“, din 2017, pentru zece copii, „Secret Santa“, din 2018, pentru cei care nu au curaj să se gândească la Moş Crăciun, „Hai la cinema“, de 3-4 ori pe an, „Ateliere plastice“ de desen şi modelaj sau „Festivalul iubitorilor de câini“.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite