„Petardaţii“ au adus iadul în viaţa animalelor. Apeluri ale stăpânilor cărora le-au fugit câinii de acasă

0
Publicat:

Apeluri ale stăpânilor cărora le-au fugit câinii de acasă din cauza zgomotului infernal provocat de petarde abundă pe reţelele de socializare, fiind solicitat sprijin pentru găsirea animalelor de companie, care au dispărut fără urmă.

Sasha, un Amstaff pierdut. FOTO Facebook Câini pierduți Piatra Neamț
Sasha, un Amstaff pierdut. FOTO Facebook Câini pierduți Piatra Neamț

În Neamţ, pe conturile dedicate protejării animalelor sau pe unele personale, în ultimele zile au apărut zeci de mesaje în care este incriminată folosirea fără noimă a petardelor în zilele Crăciunului şi în cele ce au urmat, totul culminând la cumpăna dintre ani.

Dincolo de disconfortul creat oamenilor, care au tremurat serios când lângă ei au bubuit articole pirotehnice de mai mică sau mai mare amploare, cel mai mult de suferit au avut necuvântătoarele de prin curţi. Pe Facebook, sunt nenumărate apeluri pentru găsirea unor câini.

Unii de rasă, alţii nu, dar care erau consideraţi ca făcând parte din familie. Patrupedele, după explozii, înnebunite de spaimă, au rupt legătorile sau cuştile, au sărit gardurile, dispărând fără urmă. Inspirat, stăpânul unui câine i-a denumit pe cei care au folosit aiurea pocnitorile  și au adus iadul în viaţa animalelor, inventând cuvântul „petardații“.

„Pierdut rasa Amstaff în noaptea de Revelion, la ora 00:00 din cauza artificiilor. Raspunde la numele Sasha. A fugit în zona Ocol, 1 Decembrie, Piatra Neamţ, judeţul Neamt. Vă rog din suflet, dacă o vede cineva să mă anunţe la telefon 0758/634.362. Vă rog distribuiţi! Ofer recompensă! Mulţumesc!“.

Acesta este un mesaj distribuit în mediul virtual, în timp ce altul „sună“ aşa: „În noaptea dintre ani, Doris - un căţel iubit a ieşit din curtea din Pometea - Târgu Neamţ) şi s-a pierdut. Familia îl caută cu disperare şi vă roagă să sunaţi la telefon 0747/505.394, în cazul în care l-aţi văzut!“. Şi exemplele ar putea continua.

O explicaţie a comportamentului patrupedelor când aud „explozii“ există, zgomotele puternice provocate de pedarde sau artificii nefăcând parte din „cotidianul lor“. Aud de trei-patru ori mai bine ca omul, astfel că percep mult mai multe sunete deodată, iar suprasaturaţia senzorială este imensă. Lucru ce duce la stări de panică, percepând situaţia ca un pericol extrem.

.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite