Ofertă „specială”: sandwich împănat cu mucegai. Amenda aplicată unui supermarket din Piatra Neamţ

0
Publicat:

Amenda aplicată de către inspectorii de la Protecţia Consumatorilor unui supermarket din Piatra Neamţ a fost destul de ridicată. În magazin era o ofertă „specială”, sandwich împănat cu mucegai.

Produsul fotografiat de un client al magazinului FOTo Știri Neamț.ro
Produsul fotografiat de un client al magazinului FOTo Știri Neamț.ro

Reprezentanţii instituţiei cu atribuţii de control în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor s-au autosesizat după ce, pe reţelele de socializare, au apărut imagini şi comentarii despre faptul că la un centru comercial era expus la vânzare un produs cu modificări organoleptice.

În fotografii se putea observa că era împănat cu mucegai, fiind, zilele trecute, pe rafturile Profi Rom Food SRL - supermarket Piatra Neamţ. După cum se arată într-un comunicat al Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ, emis pe 31 mai 2023, a fost efectuat un control ce a vizat respectarea normelor din domeniu.

Şi au fost descoperite abateri. Inspectorii au constatat că unele produse erau expuse în vitrinele de prezentare fără a se respecta temperatura de păstrare a produselor recomandată de producător. Temperatura înregistrată era de 19,5 grade Celsius,, în timp ce recomandată era una cuprinsă între 0 - 4 grade sau 0 - 7 grade Celsius.

Inspectorii au extins controlul şi au constatat că şi pentru produsele expuse în vitrina de masă caldă nu se respecta temperatura de păstrare prevăzută. Cea înregistrată era de 51 - 55 de grade, în timp ce recomandată era una de 60 de grade. De asemenea, vitrina prezenta depuneri generate de o igienizare necorespunzătoare.

„S-a decis sancţionarea operatorului cu aplicarea a trei amenzi în valoare de 15.000 de lei.  A fost dispusă şi măsura complementară de retragere a tuturor unităţilor de produs aflate la comercializare expuse în vitrinele de prezentare, în valoare de 1.109 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor la vitrinele de prezentare înregistrate cu deficienţe“, a declarat comisarul şef adjunct Vlad Ciurea.

Inspectorii au transmis şi câteva sfaturi: verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezenţa mucilagiilor, a mucegaiului), ale culorii (culoare modificată), ale consistenţei, sau prezenta corpurilor străine.

Inspectorii au verificat și alte produse FOTO CJPC Neamț
Inspectorii au verificat și alte produse FOTO CJPC Neamț

Altă recomandare este că produsele, care prezintă ambalajele deteriorate sau la care există suspiciunea deteriorării conţinutului, să nu fie achiziţionate. La fel trebuie procedat şi în cazul alimentelor la care data durabilităţii minimale sau data limită de consum este modificată ori depăşită.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite