Treceri de pietoni înfiinţate după intervenţia Avocatului Poporului. Situaţia unică de la Piatra Neamţ

0
Publicat:

Mai multe treceri de pietoni au fost înfiinţate doar după intervenţia Avocatului Poporului, care s-a sezizat despre situaţia unică existentă pe o stradă din Piatra Neamţ. Acolo nu fuseseră marcaje niciodată.

Patru marcaje au fost realizate pe strada Dragoș Vodă FOTO ZiarPiatraNeamț.ro
Patru marcaje au fost realizate pe strada Dragoș Vodă FOTO ZiarPiatraNeamț.ro

În luna ianuarie a acestui an, instituţia menţionată a solicitat lămuriri după producerea unui accident în care a fost implicat un copil. Nedoritul incident s-a petrecut pe strada Dragoş Vodă, una pe care se află situat Liceul cu Program Sportiv, în zona Stadionului Municipal Ceahlăul.

„Ca urmare a publicării în presa locală a materialului intitulat „Copil de (...) ani accidentat de maşină în Piatra Neamţ“ (site www.stiri-neamt.ro din data de 4 ianuarie 2023), instituţia Avocatului Poporului, prin Biroul Teritorial Bacău, s-a sesizat din oficiu în contextul dreptului la protecţie al copiilor şi tinerilor, prevăzut de art. 49 din Constituţia României“, arăta Avocatul Poporului.

Au fost trimise adrese Poliţiei Piatra Neamţ şi administraţiei locale, solicitându-se lămuriri dacă pe respectivul drum se confirmă faptul că nu sunt amenajate treceri de pietoni. Lucru real, aşa ceva neexistând acolo. Şi aşa se face că, în februarie, Renate Weber, preşedintele Avocatului Poporului, a trimis o recomandare primarului Adrian Carabelea:

„Primarul Municipiului Piatra Neamţ, în exercitarea atribuţiilor conferite de lege, va dispune efectuarea cu celeritate a tuturor demersurilor necesare pentru înfiinţarea de treceri pentru pietoni pe strada Dragoş Vodă. 2. Primarul va informa Avocatul Poporului, prin intermediul Biroului Teritorial Bacău, cu privire la însuşirea recomandării şi la măsurile dispuse, în termen de 60 de zile de la comunicarea acesteia“.

Toate acestea cu scopul de a preveni producerea unor accidente rutiere în care să fie implicaţi copii, adolescenţi sau persoane mature. În aceste condiţii, primăria a cerut aviz de la Serviciul Rutier al Poliţiei Neamţ pentru înfiinţarea acestora, iar zilele trecute au fost realizate nu una, ci patru astfel de treceri pe strada Dragoş Vodă.

Lucru care a stârnit unele reacţii pe reţelele de socializare, susţinându-se că sunt cam multe pe o distanţă relativ scurtă. În plus, calitatea trotuarelor din zonă nu este satisfăcătoare. Ele sunt cam „găurite“, iar una dintre „zebrele“ destinate pietonilor care traversează se opreşte nu pe vreun trotuar, ci pe nişte pământ plin de iarbă.

La toată această stare de lucruri s-a ajuns după ce, pe 3 ianuarie 2023, în jurul orei 18.00, pe strada respectivă a avut loc un accident. Din cercetările efectuate a reieşit că, în timp ce un bărbat, de 42 de ani, conducea un autoturism, a surprins un copil de 7 ani, care s-a angajat în traversare prin loc fără marcaj pietonal. De parcă era vreunul în zonă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite