O vulpe turbată şi mistreţii cu pestă africană au dat de lucru autorităţilor din Neamţ

0
Publicat:

O vulpe turbată şi mistreţii cu pestă africană au dat de lucru autorităţilor din Neamţ, fiind întocmit un plan de măsuri pentru ca aceste boli să nu se răspândească şi mai mult în judeţ

Au fost descoperiți mistreți cu pestă FOTO Arhiva Adevărul
Au fost descoperiți mistreți cu pestă FOTO Arhiva Adevărul

Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamţ au fost convocaţi de către prefectul Adrian Niţă, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a stabili măsurile epidemiologice în contextul creat de apariţia unor afecţiuni periculoase la animalele sălbatice.

În diverse zone din judeţ au fost descoperite 32 de cazuri de pestă porcină africană la mistreţi şi unul de rabie la o vulpe vânată pe un fond din apropierea satului Traian, comuna Zăneşti. Este urmărită totodată şi evoluţia gripei aviare înalt patogene, în Neamţ fiind declarate până la această dată 43 de situaţii.

„Centrul Naţional de Combatere a Bolilor a adoptat Decizia nr. 1/01.03.2023, care trebuie implementată şi la nivelul judeţului Neamţ sub forma unui plan de măsuri asumat de instituţiile având responsabilităţi. Planul conţine acţiunile şi atribuţiile instituţiilor stabilite“, a declarat prefectul Vasile Adrian Niţă.

Din cauza vulpii purtătoare de rabie, a fost instituită o zonă de restrictie sanitară veterinară pe teritoriile a zece comune, a unui oraş, Roznov, şi a şase fonduri de vânătoare. Câinii şi pisicile localnicilor, care nu erau vaccinaţi, trebuie imunizaţi. Direcţia de Sănătate are ca sarcină identificarea persoanelor care au intrat în contact cu animalul infectat.

În ceea ce priveşte combaterea pestei, câteva instituţii au ca misiune depistarea, verificarea şi sancţionarea transporturilor clandestine de animale vii, în special de porci şi se vor organiza acţiuni de control la stâni şi exploataţii izolate. În caz că proprietarii nu sunt de acord cu ele, trebuie solicitat ajutorul forţelor de ordine.

Poliţia Neamţ, prin intermediul secţiilor rurale, are sarcina de a efectua acţiuni de control în trafic pe căile de acces către localităţile din judeţ în care sunt organizate târguri săptămânale. Gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să colecteze toate cadavrele de păsări şi porci, transportându-le la laboratoare, în vederea diagnosticării bolii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite