Botez pentru un pui de zimbru din codrii de la poalele Ceahlăului. Cine este naşul şi ce nume a fost ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piul de zimbru a venit pe lume în luna iunie 2020. FOTO: PNVN
Piul de zimbru a venit pe lume în luna iunie 2020. FOTO: PNVN

A VIII-a ediţie a concursului organizat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ pentru botezarea unui pui de zimbru a fost câştigată de un maramureşean.

Roborn este numele pe care îl va purta de acum încolo un mascul de zimbru venit pe lume în luna iunie 2020 în Parcul Natural Vânători Neamţ (PNVN), areal în care se desfăşoară un ambiţios proiect de punere în libertate a legendarului mamifer. 

A fost a VIII-a ediţie a întrecerii devenită deja tradiţie în zonă, dar la care participă elevi şi diverse persoane din toată ţara - pentru că nu-i puţin lucru să devii naşul de botez al unui astfel de exemplar. 

Anul acesta, echipa de la Administraţia PNVN a decis ca numele pomenit să fie câştigătorul, el fiind propus de Vasile Babota, din localitatea Rona de Sus, judeţul Maramureş, la întrecere participând circa 200 de persoane. 

De la debutul ineditei competiţii, care-i intitulată „Se caută un nume pentru un zimbru“, principala regulă stabilită de organizatori este ca numele să înceapă cu particula Ro, indicativul ţării noastre. 

„Mai bine de 200 de iubitori ai naturii ne-au trimis propuneri privind numele ce s-ar potrivi puiuţului fătat în acest an. Tuturor le suntem recunoscători pentru timpul acordat şi pentru fantezia de care au dat dovadă! Cum puiuţul nu putea avea decât un nume, alegerea noastră s-a dovedit una dificilă. Până la urmă ne-am hotărât asupra numelui Roborn, propus şi justificat de domnul Vasile Babota din Rona de Sus, Maramureş“, a declarat Elena Curea, unul din membrii Administraţiei Parcului Vânători. 

Aceasta a mai afirmat că este mai puţin important că premiul va ajunge de această dată în Maramureş, pentru organizatori toţi participanţii fiind câştigători care merită felicitaţi!

Iată şi cum şi-a argumentat numele ales maramureşeanul: „Este un nume ro-european. Părinţii acestei minunate creaturi sunt europeni (de fapt, aduşi din afară). Datorită lor avem acest puiuţ născut în RO, a cărui neam, sper, să ajungă într-o zi şi în Maramureş unde zimbrii au dispărut în secolul XIX. Personal am să-i fac publicitate pe reţelele de socializare să atragă turişti chiar din afara ţării“. 

Vasile Babota face referire la faptul că la Vânători Neamţ, în cadrul proiectului de eliberare în mediul natural, periodic, sunt aduse exemplare din diverse ţări străine, pentru a se evita cosangvinizarea.

Rovidenia a fost numele ales anul trecut

imbrupuiul1

Pânâ acum, la Parcul Vînători Neamţ au fost botezaţi 12 pui de zimbru FOTO: PNVN 

Competiţia menţionată a început în anul 2013, de atunci fiind botezaţi până în prezent 12 viţei de zimbru: şapte masculi - Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică Rovan şi Roborn, plus cinci femele - Rozana, Rolline, Romi, Roltea şi Rovidenia. 

La ediţia de anul trecut, puiul şi-a găsit drept „naş“ un oficial de peste Prut. Micuţei femele i s-a spus Rovidenia, numele fiind propus de către Ruslan Vascan, primarul comunei Vatici, din raionul Orhei, Republica Moldova, la întrecere fiind atunci 170 de persoane. 

Edilul a participat, pe 17 august 2019, la Ziua Zimbrului, pentru a-şi ridica premiul, iar în momentul când a fost invitat să spună povestea din spatele numelui, a demonstrat că a meritat pe deplin să câştige concursul. 

A impresionat prin cunoştinţele sale despre zona Neamţului, despre care aflase încă de copil din scrierile autorilor români. A mărturisit că i-a plăcut mai ales Creangă şi că a reuşit să identifice locuri descrise de acesta, precum Boboieşti, Condreni, Vânători, Ghindăoani. 

„Rovidenia! Pentru că alături se află Schitul Vovidenia, iar zimbrii Neamţului parcă ar sta de strajă acestui sfânt locaş din Poiana Liniştii (aşa i se mai spune zonei unde-i aşezământul de cult, tot aici fiind şi casa memorială a mitropolitului Visarion Puiu, care a fost pusă şi la dispoziţia lui Sadoveanu, pentru a crea - n.r.)“, şi-a motivat propunerea de nume primarul basarabean, care a urmat cursurile Liceul Silvic Câmpulung Moldovenesc. 

La Parcul Natural Vânători Neamţ se derulează un proiect de eliberare a mamiferelor în mediul natural. Iar pe 22 martie 2012, se consemna un eveniment în premieră pentru România, primul grup de cinci exemplare - trei masculi şi două femele - pleca în sălbăticie, în codrii Neamţului. 

Iniţiativa are circa 15 ani, fiind făcute studii de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti şi Societatea Zoologică Regală din Londra. Dacă la început se vorbea de un nucleu liber de 20-22 de animale, în 2020 numărul zimbrilor eliberaţi este de 48. 

Zimbrii şi-au mărit arealul la zeci de mii de hectare, ajungând până aproape de poalele muntelui Ceahlău. Pentru a se evita cosangvinizarea şi efectele ce decurg din aceasta, repopularea în păduri s-a făcut cu animale aduse din Anglia, Irlanda, Scoţia, Elveţia şi din alte zone ale României.

Pe aceeaşi temă: 

Poteci de lumină în toiul nopţii, pe muntele Ceahlău. Fotografie uluitoare făcută înainte de apariţia piramidei

Visarion Puiu, mitropolitul condamnat la moarte de comunişti, despre Iosif Stalin: „Numele lui va fi blestemat din veac în veac“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite