Ionel Arsene, entuziasmat de iarna din Ceahlău. „Un peisaj glaciar, care îţi umple sufletul de încântare“

0
Publicat:

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, pare că-i entuziasmat de iarna din Ceahlău, într-o postare scriind că este încântat de peisajul glaciar, lansând şi o invitaţie pentru cei care iubesc muntele.

Scările ușurează accesul pe vârful Toaca FOTO Facebook Ionel Arsene
Scările ușurează accesul pe vârful Toaca FOTO Facebook Ionel Arsene

„Ger de-ţi îngheaţă nasul şi un aer atât de curat, că simţi nevoia să respiri cu nesaţ! Poveste de iarnă în colţul de Rai numit Neamţ! O poveste scrisă zilele acestea la înălţime, într-o linişte deplină, pe care n-o sparg nici păsările cerului, nici sălbăticiunile pădurilor. Un peisaj glaciar, de un alb sclipitor, care îţi umple sufletul de încântare“ - așa începe postarea de pe Facebook a şefului legislativului nemţean.

Ionel Arsene nu uită să amintească şi de scările ce duc la vârful Toaca, o investiţie realizată de Consiliul Judeţean Neamț, lucru de care este mulţumit, mai notând că sunt treptele care îl poartă pe călător spre peisaje greu de descris în cuvinte.

Arsene mai transmite şi o invitaţie: „Veniţi să vedeţi cum natura şi-a revărsat frumuseţile în Munţii Neamţului. Acolo, sus, până şi norii alburii îngheaţă. Doar inima privitorului rămâne fierbinte, tresărind de încântare! E linişte, curat, strălucitor. E mirific! E iarnă pe Muntele Sfânt! Şi-n atâta alb, când te aştepţi mai puţin, se iţesc siluetele unor capre negre, singurele ce par a stăpâni ţinutul îngheţat!“

La cele transmise de oficialul nemţean au apărut şi câteva comentarii: „Muntele Ceahlău este Taborul României“; „Ce descriere superbă! Iubesc muntele Ceahlău, am fost duminică şi m-am bucurat de un peisaj invernal de vis. Chiar dacă a fost greut de urcat, m-am întors cu o energie fantastică. Şi da, toate trăirile din descrierea dvs, le-am simţit şi eu. Minunat!“

Scara are peste 500 de trepte FOTO Facebook Ionel Arsene
Scara are peste 500 de trepte FOTO Facebook Ionel Arsene

O atracţie a Ceahlăului este vârful Toaca. Din toamna anului 2018, accesul spre cota 1.904 este facilitat de o scară metalică, care are nu mai puţin de 523 de trepte. Este formată din şaizeci de tronsoane, plecând din apropierea Cabanei Meteo, de la altitudinea de 1.771 de metri.

Pe măsură ce treptele sunt urcate, dar mai ales pe vârful Toaca, priveliştile cu care sunt desfătaţi turiştii sunt uluitoare şi-ţi taie răsuflarea: codri nesfârşiţi în toate părţile, lacul de acumulare de la Bicaz sau zone mirifice ale masivului. Unii susţin că de aici s-ar vedea, hăt departe, ceea ce ar fi marea cea mare, dar acest lucru nu-i cert.

Proiectul de construire a treptelor a necesitat o investiţie a CJ Neamţ de circa 100.000 de euro. Materialele pentru construcţie, structuri metalică, grinzi din lemn de esenţă tare şi grătare, au fost urcate cu elicopterul până la Cabana Meteo.

Pe Toaca a mai fost o scară, dar din lemn, care s-a degradat total în urmă cu foarte mulţi ani.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite