Mai multe piste de biciclete în Piatra Neamţ. A fost semnat un nou contract de milioane de euro

0
Publicat:

Un nou contract a fost semnat pentru realizarea de piste de biciclete în Piatra Neamţ. Astfel, două proiecte ce vizează transportul ecologic au o valoare de câteva milioane de euro. 

Două proiecte vizează transportul alternativ cu biciclete FOTO Primăria Piatra Neamț
Două proiecte vizează transportul alternativ cu biciclete FOTO Primăria Piatra Neamț

Astăzi, 26 ianuarie 2023, primarul Andrei Carabelea a anunţat perfectarea, în urmă cu o săptămână, a unui contract în valoare de 5,5 milioane de lei, adică aproximativ 1.100.000 de euro, pentru extinderea infrastructurii de biciclete. Finanţarea este asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Bicicleta e un mod de transport prietenos cu mediul, cu sănătatea şi o modalitate plăcută de a petrece timp în aer liber cu prietenii şi familia. Dar poate fi şi o variantă de a ajunge mai repede la serviciu, atunci când traficul ne dă bătăi de cap. La Piatra Neamţ continuăm să extindem reţeaua de piste“, a declarat primarul.

Noul proiect vine în completarea celor deja aflate în derulare. Sunt în construcţie peste 3 kilometri de pistă pe bulevardele Traian şi Decebal peste 1,6 kilometri pe Mihai Viteazu, în continuarea acestora venind noul proiect, pe străzile 1 Decembrie 1918 şi Cetatea Neamţului, cu o lungime de circa 5 kilometri.

Din martie 2023, în municipiul străjuit de culmile împădurite Cozla şi Pietricica va fi dat în funcţiune un sistem de bike-sharing, o investiţie cu fonduri europene, în valoare de 2,4 milioane de euro. Vor fi disponibile, pentru închiriere, 220 debiciclete, dintre care 60 electrice, de la 22 de staţii din diferite zone.

Cele clasice sunt dotate cu antifurt, far şi stop pentru utilizarea nocturnă, iar cele electrice au senzor de măsurare a vitezei şi sistem de afişaj al gradului de încărcare a bateriei, sistem angrenaj cu şapte viteze şi alarmă. Modulul de monitorizare GPS va transmite în timp real poziţia fiecărei biciclete, la serverul central.

Pentru a se alege sistemului de bike-sharing un nume cât mai reprezentativ pentru oraş, pentru pietreni, dar şi pentru turişti, municipalitatea a lansat o consultare publică. Numele trebuie ales între „Piatra pe bicicletă“, „Piatra pedalează“, „Piatra Bike“, „Piatra VeloCity“, „Pedalează prin Piatra“ şi „Rock a Bike“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite