Femeie rănită grav lângă schitul Dochia, pe Ceahlău. Prima intervenţie din 2023 a Salvamont Neamţ FOTO

0
Publicat:

Prima intervenţie a Salvamont Neamţ din acest an a avut loc chiar pe 1 ianuarie 2023, fiind vorba despre o femeie rănită grav lângă schitul Dochia, în imediata apropiere a refugiului montan cu acelaşi nume, care este situat la cota 1.800 metri.

Victima accidentului a fost coborâtă de pe munte de salvamontiști FOTO Facebook
Victima accidentului a fost coborâtă de pe munte de salvamontiști FOTO Facebook

Membrii serviciului de salvare montană au fost alertaţi cu vreun ceas înainte de miezul nopţii, prin apel la numărul de urgenţă 112. Li s-a transmis că o femeie în vârstă de 54 de ani, din Târgu Mureş, căzuse pe o placă de gheaţă, formată după topirea zăpezii, suferind leziuni grave la cap şi la o mână.

„Echipa care asigură permanenţa în partea superioară a masivului s-a deplasat în zona unde a avut loc accidentul, Vârfului Lespezi şi după acordarea primului ajutor a transportat victima la Baza Salvamont de la cabana Dochia. În urma anamnezei a rezultat un traumatism cranio-cerebral acut, fractură membru superior şi alte contuzii“.

Aceasta este declaraţia dată de Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. Pe timpul nopţii, femeia rănită pe Ceahlău a fost ţinută sub observaţie, iar la primele ore ale dimineţii o echipă suport a urcat de la poalele muntelui, a preluat victima şi au coborât-o în staţiunea Durău. Intervenţia s-a terminat la ora 14.00, târgmureşeanca fiind predată unui echipaj SMURD.

În această perioadă, când pe munte s-au format platoşe de gheaţă, salvamontiştii recomandă turiştilor să aleagă traseul în funcţie de pregătirea fizică şi să plece devreme, pentru a nu fi surprinşi de întuneric, la coborâre, Din rucsac nu trebuie să lipsească o trusă de prim-ajutor, lanternă, pelerină şi haine groase de schimb. Trebuie musai colţari pentru bocanci.

Membrii Salvamont au inițiat o acțiune caritabilă, de Crăciun FOTO Facebook
Membrii Salvamont au inițiat o acțiune caritabilă, de Crăciun FOTO Facebook

Dincolo de rutina cotidiană, înainte de Crăciun, membrii Salvamont s-au implicat într- o colectă de haine şi jucării. În Ajunul sărbătorii, au fost împărţite daruri unor familii cu mulţi copii care locuiesc în cătune izolate de la poalele muntelui. Salvamont a transmis mulţumiri poliţiştilor Gabriel Ciubotaru şi Iustin Ruscanu, de la posturile din Borca şi Poiana Teiului.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite