Cazuri uluitoare descoperite de DIICOT în Neamţ. Anchete laborioase şi rezultatele din 2022 FOTO
0Anchete laborioase şi rezultate pe măsură au fost obţinute în cazuri uluitoare descoperite de DIICOT în Neamţ, cercetările implicând acţiuni specifice pentru prinderea suspecţilor.
Cercetările au presupus luni de filaj şi acţiuni pentru dovedirea infractorilor care se ocupau cu diverse activităţi oneroase aducătoare de foloase materiale extrem de consistente.
Fabrica de țigări din Humulești
O speţă aparte este cea a unei fabrici clandestine de ţigări, care fusese înfiinţată în localitatea Humuleşti, Neamț. „Acţionari“ erau trei cetăţeni români, doi ucraineni şi un bărbat cu dublă cetăţenie româno-moldoveană. Au fost trimişi în judecată acum două luni, procesul fiind pe rolul Tribunalului Neamţ.
Ei au achiziţionat, în iulie 2021, o fabrică de ţigări, care a fost amplasată într-o hală a unui fost complex zootehnic. Pe 5 şi 6 aprilie 2022, procurorii DIICOT şi Poliţia de Frontieră au efectuat percheziţii domiciliare în Neamţ şi Botoşani, stabilindu-se că mai multe persoane au fost implicate în producerea de ţigarete contrafăcute.
Inculpaţii au cumpărat circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, mari cantităţi de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic, foiţe de hârtie şi filtre, intenţia fiind de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete. Dacă afacerea le-ar fi reuşit, un profit uriaş era estimat.
„Aceste pachete puteau fi vândute pe piaţa neagră, la prima mână, cu 2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei, aceasta era monitorizată de membrii grupării. Pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii, membrii au placat clădirea cu polistiren“, transmitea DIICOT.
Limuzine şi utilaje agricole furate din Italia şi Franţa
Într-un alt caz, pe 9 februarie 2022, DIICOT anunţa că au fost efectuate 22 de percheziţii domiciliare în Iaşi, Neamţ si Bacău, fapta vizată fiind furt calificat de utilaje agricole şi autoturisme de pe teritoriul a două state din Uniunea Europeană: Italia și Franţa. Activităţile infracţionale au început din anul 2017.
„Membrii grupului infracţional organizat au sustras, pe timp de noapte, utilaje agricole şi autoturisme de la diferite persoane fizice sau juridice. Ulterior, în mod direct sau prin intermediul unor interpuşi, au introdus utilajele şi autoturismele în România, după falsificarea documentelor de provenienţă şi de proprietate“, comunicau anchetatorii.
După introducerea pe teritoriul României, utilajele şi autoturismele erau comercializate către diverse persoane fizice sau juridice. Prejudiciul a fost estimat la circa 1.500.000 euro. La descinderi au fost ridicate 22 de autoturisme care purtau sigla unor mărci de renume: Mercedes, Maserati, BMW, JEEP, Fiat, Range Rover, etc.
Au mai fost confiscate 17 tractoare şi diverse utilaje agricole, la fel stând lucrurileşi în cazul a două motociclete Harley Davidson. Valoarea tuturor autovehiculelor menţionate a fost estimată la peste 1.000.000 euro. În acest dosar s-a dispus arestarea preventivă a patru persoane şi punerea sub control judiciar a altor nouă.
Firma care-şi înşela partenerii europeni cu produse din China
Robmet Piatra Neamţ era, până în octombrie 2022, cea mai puternică societate din România care se ocupa cu comercializarea de robineţi industriali către parteneri din ţară, dar mai ales din Europa. Numai că o anchetă a DIICOT Neamţ arată că furniza produse contrafăcute din spaţiul asiatic.
Parte din marfa importată din China era măsluită, folosindu-se mărci ale altor producători din Uniunea Europeană, apoi era vândută, cu preţuri mult mai mari. Unul dintre producătorii europeni cu care lucra Robmet a sesizat că ceva nu este în neregulă şi a formulat o plângere pentru concurenţă neloială.
În acest caz, pentru probarea activităţii infracţionale, au fost folosiţi şi investigatori sub acoperire. La Piatra Neamţ, robineţilor li se ştergeau datele de marcare şi identificare, iar cu ajutorul unei firme din Braşov erau falsificate plăcuţele de identificare ale produselor fabricate în Europa, fiind produse altele, cu aceleaşi date şi serii.
„Martorul a declarat faptul că autorii importă cantităţi mari de robineţi industriali şi alte subansamble din China, pe care ulterior le falsifică prin aplicarea unor plăcuţe de identificare ce conţin date tehnice pentru certificarea UEA“, se menţiona în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Neamţ, care au decis trei arestări preventive şi 11 la domiciliu.
La percheziţii au fost descoperite înscrisuri ce vizează activitatea a peste 110 firme şi puncte de lucru, circa 44.000 de produse industriale, 10 ştampile falsificate, 30 de laptop-uri şi 35 de terminale mobile, 35 de unităţi de stocare a informaţiilor. A fost dispusă sigilarea a patru hale de depozitare şi a uneia de producţie.