Familie de traficanți de droguri, după gratii. Tată, mamă și fiu, condamnați definitiv

0
Publicat:

Membrii unei familii din Piatra Neamţ, doi dintre ei având antecedente penale, alături de câţiva acoliţi, au fost condamnaţi definitiv pentru implicarea în activităţi ilegale cu droguri de risc.

Soţii Mantu au antecedente penale FOTO Facebook Marsilia Mantu
Soţii Mantu au antecedente penale FOTO Facebook Marsilia Mantu

Magistraţii de la Curtea de Apel Bacău au soluţionat, hotărând pedepse definitive zilele trecute, în cazul unor persoane care au fost judecate pentru trafic de stupefiante şi de substanţe etnobotanice. O parte dintre ei au mai fost condamnaţi, pentru aceleaşi infracţiuni, reluându-şi afacerile după ieşirea din detenţie.

Faţă de alte cazuri similare, în care diverşi indivizi au constituit grupări infracţionale pentru achiziţionarea şi comercializarea narcoticelor, în aceasta trei dintre ei provin din aceeaşi familie, Mantu. Au fost condamnaţi anul trecut, în primă instanţă, la Tribunalul Neamţ, au contestat decizia, dar pedeapsa a fost redusă doar în cazul unuia dintre cei acuzaţi.

„Admite apelul declarat de  inculpatul Gabor Bogdan Ilie împotriva sentinţei penale. Desfiinţează în parte sentinţa apelată (...), reduce pedepsele principale aplicate. (...). Respinge ca nefondat apelul formulat de inculpaţii Mantu Gabriel, Mantu Elena Marsilia, Mantu Alexander Mario, Zâru Marian şi Săbiuţă Vasile George“, se arată în sentinţa din 14 februarie 2024 a Curţii de Apel Bacău.

Gabriel Mantu va executa 10 ani şi 8 luni de închisoare, iar soţia, Marsilia, 4 ani şi 6 luni, în timp ce George Săbiuţă trebuie să stea în detenţie 7 ani. Ilie Gabor va sta în închisoare 4 ani şi 6 luni (decizia anterioară era de 6 ani şi 9 luni), Marian Zâru a primit 7 ani şi 3 luni, iar Alexander Mantu, minor la data faptelor (fiul soţilor Mantu), trebuie ispășească într-un centru de detenţie 3 ani.

Despre anvergura infracţională a grupării „vorbesc“ şi marile sume confiscate, valoarea acestora fiind de circa 655.000 de lei. În sentinţă, judecătorii precizau că acuzaţii aveau cel puţin 50 de clienţi pe zi. Unul dintre martori a declarat că, între februarie 2018 şi 21 iunie 2021, achiziţiona zilnic circa 10 ţiple cu etnobotanice, achitând 102.000 de lei.

În acest caz, pe 21 iunie 2021, percheziţii au avut loc în patru judeţe, Neamţ, Suceava, Bacău şi Iaşi, fiind descoperit cannabis, cocaină, rezină de cannabis, plante, substanţe psihoactive, lei şi euro, 200 de grame de aur, recipiente speciale pentru disimularea drogurilor. 30 de persoane au ajuns la audieri, ulterior şase fiind arestate preventiv.

Soţii Mantu, Elena Marsilia şi Gabriel, nu sunt la prima abatere în ceea ce priveşte afaceri cu droguri, iar pentru fapte similare, împreună cu alţi inculpaţi, au fost condamnaţi, la Tribunalul Neamţ, în noiembrie 2018. Gabriel Mantu a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar Marsilia - o sancţiune cu suspendare de 1 an şi 11 luni, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Alţi inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse între 3 ani şi o lună şi 2 ani şi 4 luni de închisoare. De la Marsilia Mantu s-au confiscat 10.500 de lei şi un autoturism BMW, iar soţul a rămas fără 38.000 de euro. De la ambii, instanţa de fond a dispus confiscarea unei garsoniere, care era evaluată la 11.700 de euro, iar un alt inculpat a rămas fără un BMW şi un imobil.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite