Un bărbat aproape orb şi-a reînnoit permisul auto cu analizele soţiei. Răzbunarea femeii după divorț

0
0

Doi foşti soţi din Oradea sunt judecaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, după ce au falsificat fişa medicală pentru ca bărbatul, care e aproape orb, să-şi poată reînnoi permisul auto.

Dosarul cu fişa medicală măsluită a fost depus la Serviciul Permise FOTO: Bihoreanul
Dosarul cu fişa medicală măsluită a fost depus la Serviciul Permise FOTO: Bihoreanul

Escrocheria s-a petrecut în 2018, când bărbatul a primit o ofertă de muncă în Elveţia. Era un post de şofer, la o firmă de curierat, cu un salariu lunar atractiv, de 3.000 de euro. Doar că bărbatului îi expirase permisul de conducere, iar ca să-l reînnoiască trebuia să treacă peste analizele medicale.

Orădeanul avea probleme grave oftalmologice, atrofie de nerv optic şi Keratoconus (boală oculară degenerativă, bilaterală, progresivă, care duce la deformarea corneei, cu afectarea severă a vederii), ajunsă în stadiul III/IV.  De altfel, bărbatul avea şi legitimaţie de nevăzător plus dosar pregătit pentru a se pensiona medical.

Ca atare, ca să nu piardă oportunitatea, soţia lui a făcut analize medicale, a obţinut avizul favorabil, iar apoi a înlocuit în dosarul medical numele ei cu cel al soţului.  

Denunţ la Parchet

Cazul a ajuns în ancheta procurorilor în 2021, când, divorţaţi fiind deja, orădeanca şi-a denunţat fostul soţ, pretinzând că el a forţat-o să-şi facă analize medicale şi tot el ar fi făcut falsurile în dosarul medical pentru a-şi obţine permisul de conducere.

Ancheta a arătat, însă, că falsul a fost comis chiar de ea, motiv pentru care procurorii i-au trimis în judecată pe ambii soţi: femeia a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale şi inducerea în eroare a organelor judiciare, pentru că a încercat să-i păcălească, în timp ce bărbatul a fost inculpat pentru uz de fals.

Contre în instanţă

În timpul procesului, cei doi orădeni şi-au recunoscut vina, însă nu s-au putut abţine să nu se „împungă” în faţa judecătorului. Femeia s-a apărat spunând că „a vrut să-şi ajute soţul şi să îmbunătăţească situaţia financiară a familiei” însă ulterior ar fi avut mustrări de conştiinţă pentru că „şi-a dat seama de consecințele efective la care s-ar ajunge în sensul că el ar fi putut comite un accident de circulație în care să moară chiar si copii lor”. Fostul ei soţ a acuzat-o, însă, de ipocrizie, căci „în mod surprinzător de la momentul obținerii permisului de conducere si până la formularea denunțului, nu şi-a făcut probleme de siguranța copiilor”.

Cert e că, după cum se arată în hotărârea judecătorească pronunţată luni, instanţa a decis să-i ierte pe amândoi.

Condamnare amânată

Orădeanca s-a ales cu o pedeapsă de un an de închisoare, în timp ce fostul ei soţ s-a ales cu o pedeapsă de trei luni de închisoare, a căror aplicare a fost amânată pe o perioadă de supraveghere de doi ani, ceea ce înseamnă că povestea nu le va „păta” cazierul dacă nu vor încălca legea în această perioadă.

Totodată, instanţa a anulat şi fişa medicală falsificată şi, implicit, orădeanul va rămâne fără permis de conducere pentru reînnoirea căruia va trebui să îşi refacă analizele medicale.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă, căci atât ei, cât şi procurorii o pot ataca, cu apel, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Oradea


Ultimele știri
Cele mai citite