UDMR a înregistrat un scor record şi o premieră absolută la europarlamentare. Deputatul Szabó Ödön: „Am umblat din poartă în poartă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cseke Attila şi Szabó Ödön FOTO Laura Ga
Cseke Attila şi Szabó Ödön FOTO Laura Ga

Preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, a declarat luni, 27 mai, că scorul obţinut de UDMR la alegerile europarlamentare este un record absolut pentru formaţiunea politică.

Într-o conferinţă de presă organizată luni, 27 mai, la sediul UDMR Bihor, parlamentarii Cseke Attila şi Szabó Ödön, doi dintre liderii formaţiunii politice, au prezentat rezultatele parţiale obţinute în urma scrutinului de duminică, cifrele arătând că, la nivel national, UDMR a primit peste 472.000 de voturi, ceea ce reprezintă 5,45% din numărul total de voturi exprimate. 

În Bihor, UDMR a obţinut 50.046 de voturi, reuşind cu acest număr de voturi să ajungă pe locul doi ca formaţiune politică în judeţ, după PNL şi devansând PSD-ul. În 2014, formaţiunea a avut 35.189 de voturi în judeţ, ceea ce înseamncă "o creştere de aproape 15.000 de voturi”, a spus senatorul, enumerând localităţile unde voturile primite au depăşit proporţia comunităţii maghiare, între acestea fiind enumerate Săcueni, Valea lui Mihai, Şimian, Lugaşu de Jos, Sălacea, Borş, Diosig, Biharia şi Sălard, numărul voturilor depăşeşte proporţia comunităţii maghiare. 

Rezultatele sunt puse pe seama unei campanii susţinute, cu aproape 1000 de persoane implicate, care au bătut din poartă în poartă, stând de vorbă cu fiecare om, „în principal pe teme europene”, susţine Cseke.

„A fost şi este important să discutăm despre ceea ce va urma în Uniunea Europeană şi că dacă UDMR va avea reprezentant în Parlamentul european înseamnă că vocea acestei comunităţi se va auzi la Bruxelles şi Strasbourg”, a mai spus el, referindu-se, printre altele, la proiectul demarat în urmă cu 6 ani, şi care a strâns peste 1,3 milioane de semnături, pentru obţinerea unei reglementări europene pentru protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. 

„Nu contestăm dreptul Comisiei europene şi Parlamentului de a reglementa tot felul de domenii, inclusiv interzicerea paiului de plastic, e important acest lucru, dar noi credem că e şi mai important ca la nivelul UE să fie o reglementare ca pentru cei peste 60 milioane de cetăţeni europeni care reprezintă minorităţi naţionale”, a spus Cseke.

La rândul său, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön, a subliniat că „rezultatele istorice” obţinute inclusiv în Bihor, dovedeşte că „minoritatea maghiară din România îşi doreşte şi şi-a dorit să aibă propria reprezentare, să fie reprezentată prin ea însăşi", dar şi că, pentru ei, „implică o mare responsabilitate”. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite