Revolta fermierilor: de frica hoților, oierii au ajuns să doarmă în ţarcuri cu mioarele. „Au venit, au luat date şi au plecat”

0
Publicat:

Proprietarii de animale din comuna bihoreană Sânnicolau Român sunt terorizaţi de hoţi. Într-un singur an, din localitate au fost furate oi în valoare de aproape 100.000 lei, iar pentru că autoriii nu au fost prinşi nici până azi, hoţii au lovit din nou.

Proprietarii de oi din comuna Sânnicolau Român sunt terorizaţi de hoţi. Foto: Laura Gal
Proprietarii de oi din comuna Sânnicolau Român sunt terorizaţi de hoţi. Foto: Laura Gal

Primăvara trecută, în decurs de câteva săptămâni, în comuna Sânnicolau Român au fost reclamate 6 furturi de ovine. Hoţii au furat doar animale gestante, din rasa Țurcană. Întâi 35, apoi 20 iar apoi 12. În două rânduri au intrat în casa aceluiaşi fermier care a şi reclamat furtul, însă a făcut-o degeaba. Căci hoţii n-au fost prinşi, până azi.

„M-am dus la poliţie, mi-au promis că fac, că-l prind. N-au prins pe nimeni”, a povestit, pentru „Adevărul”, fermierul Florin Lascu.

Urmarea? Acum două săptămâni, hoţii au lovit din nou. Într-o noapte, au intrat în saivanul omului, i-au mânat 40 oi pe un câmp iar acolo au ales din ele 12 animale, din cele gestante, le-au urcat într-un vehicul şi au dispărut.

Am sunat din nou la Poliţie, au venit, au luat date şi au plecat. Hoţul e neprins, iar eu am ajuns să dorm cu oile în ţarc, de teamă că vin iar la furat”, spune Lascu.

Animalele sunt scoase, noaptea, din ţarcuri şi mânate pe câmp. Foto: Laura Gal
Animalele sunt scoase, noaptea, din ţarcuri şi mânate pe câmp. Foto: Laura Gal

Oamenii sunt convinşi că în zonă acţionează un grup organizat care alimentează abatoarele clandestine cu oile furate.

Toate oile noastre au crotalii, noi le cunoaştem, dacă le-ar duce în pieţe, nu le-ar putea vinde. Sigur le taie”, zice fermierul.

Disperaţi de numărul mare de furturi, oamenii sunt hotărâţi să-şi mute turmele în faţa Postului de poliţie. „Poate de acolo nu se fură”, spune săteanul.

Poliția confirmă şi cercetează

Contactaţi pe marginea subiectului, reprezentanţii Poliţiei Bihor admit că în zonă există probleme.

„În perioada 9 octombrie 2022 – 22 martie 2023, polițiștii au fost sesizați cu privire la comiterea a șase furturi de ovine, în cadrul cărora se reclamă sustragerea, în total, a 221 de ovine, de la ferme situate în extravilanul localităților Sânnicolau Român și Cefa, prejudiciul total reclamat fiind estimat la 94.000 de lei”, a explicat ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor, Alin Laza, confirmând informaţiile sătenilor din Sânnicolau Român.

Potrivit acestuia, poliţiştii din zonă au înregistrat şi cel mai recent furt.

În noaptea de 4 spre 5 martie, în intervalul orar 22.30 - 06.30 persoane necunoscute au sustras 12 ovine de la o ferma situată în extravilanul localității Sânnicolau Român, cauzând astfel un prejudiciu estimat la 8.350 de lei”, spune Laza.

Suspectul de serviciu

În fiecare dintre cazuri, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru furt calificat iar în trei dintre cazuri, au şi un suspect, un bărbat în vârstă de 32 ani din Sânnicolau Român.

Hoţii fură animalele gestante. Restul sunt abandonate pe câmp. Foto: Laura Gal
Hoţii fură animalele gestante. Restul sunt abandonate pe câmp. Foto: Laura Gal

Bărbatul a fost reţinut, pe 7 martie 2023, 26 aprilie 2023 şi 7 martie, acest an, dar numai pentru câte 24 ore. Bărbatul nu a fost, însă, propus pentru arestare şi nici n-a fost trimis în judecată, din lipsă de dovezi, după cum au recunoscut surse din anchetă. Asta pentru că anchetatorii nu au găsit nici oile furate anul trecut, nici pe cele furate în această primăvară.

Acesta este suspectat că a şi vândut animalele furate”, a explicat ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor.

Ancheta continua în toate cazurile sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite