Județul cu campinguri de 5 stele. Vor avea iluminat inteligent, foișoare, grătare, grupuri sanitare și parcări FOTO

0
Publicat:

Turiștii care vor să-şi petreacă vacanţele în Defileul Crișului Repede, în Bihor, vor avea la dispoziţie campinguri cu duşuri, grupuri sanitare, terase acoperite, iluminat inteligent, parcări şi chiar sală de conferinţe.

În Bihor se pregătesc campinguri inteligente pentru iubitorii de natura Foto: CJ Bihor
În Bihor se pregătesc campinguri inteligente pentru iubitorii de natura Foto: CJ Bihor

Ideea aparţine autorităţilor judeţului, iar primele campinguri vor fi amenjatate în zone de campare din trei sate cunoscute atât de turiştii din ţară, cât şi din străinătate - Şuncuiuş, Bratca şi Vadu Crişului.

Astfel, în Bratca vor fi realizate șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu grătar și terasă acoperite, dușuri și grupuri sanitare.

În paralel, în Șuncuiuș vor fi patru foișoare, o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative, precum și o clădire cu birouri și punct de informare.

Totodată, în Vadu Crișului vor fi realizate două construcții cu astfel de spații și opt foișoare.

Din bani europeni

Proiectul mai include dotarea campingurilor cu bănci, amenajarea de alei pietonale din materiale naturale (pietriș), iluminat inteligent și crearea de spații verzi pentru amplasarea corturilor. Totodată, pentru fiecare camping va fi făcută câte o parcare din pietriș.

Dorim ca iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător”, spune preşedintele CJ Bihor Mircea Mălan.

Amenajarea celor trei campinguri se face pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului”,  în cadrul unui proiect pe care CJ Bihor îl derulează în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și cu primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului

Se amenajează şi peşteri

Proiectul mai prevede amenajarea a cinci peșteri (două pentru accesul publicului - Vadu Crișului și Unguru Mare, iar alte trei pentru speoturism - Vântului, Osoi și Igrița), precum și decolmatarea Lacului Vida din comuna Dobrești, aici urmând a se amenaja, de asemenea, un camping cu patru foișoare din lemn și o construcție cu o sală multifuncțională, spații administrative, grupuri sanitare și dușuri).

Valoarea totală a lucrărilor este de 8,527 milioane lei, cu TVA, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene, termenul de finalizare fiind de 5 luni de la emiterea ordinului pentru începerea lucrărilor.

Pe de altă parte, în prezent sunt în implementare alte două proiecte pe care CJ Bihor le derulează în parteneriat cu ANANP, în situl Natura 2000 Muntele Șes (la Șinteu și Aușeu), unde se amenjează o tabără pentru educație ecologică, și în situl de importanță comunitară Tășad, unde se amenajează o peșteră.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite