Primele roșii românești din recolta lui 2024, gata de cules. La ce preț vor fi de vânzare VIDEO

0
Publicat:

Peste doar câteva zile, vor ajunge pe tarabele din piețe primele tomate autohtone crescute în sol, promite un fermier buzoian. Mircea Tatu produce tomate plantate pe mai bine de 4.000 de metri pătrați, în solarii încălzite. 

Buzoianul Mircea Tatu a plantat tomate pe mai bine de 4.000 de metri pătrați, în solarii încălzite. Fermierul anunță că roșiile sale vor ajunge pe tarabe după jumătatea lunii martie, la prețul de 37 de lei kilogramul.

„În solarii avem deja primele roșii pe care le vom mânca anul acesta. Deocamdată sunt puține, astfel că mai așteptăm un pic până le ducem la piață. Noi ne-am păstrat soiul, unul vechi, foarte gustoase. Nu există pe piață așa ceva și nici vara nu vin la gustul ăsta; acum, nici atât”, spune Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca (Buzău).

Producătorul de legume spune că preţul piperat la kilogramul de roşii, de la început, reflectă cheltuielile mari nu numai cu încălzirea solariilor, ci şi cu lucrările agricole, toate realizate prin metode naturale.

Toate solariile pe care Tatu le deţine în comuna Cochirleanca beneficiază de instalaţii de încălzire şi sunt capabile să menţină temperaturi ridicate chiar şi în cele mai reci nopţi de iarnă. În ianuarie şi februarie, a ţinut centralele termice pornite non-stop, ca să nu-i îngheţe plantele intrate deja în vegetaţie.

„În primul rând încălzirea este scumpă, pe urmă vin multe costuri de îngrijire, de aerisire; adică nu e foarte simplu cu roșiile produse iarna. Suntem încă într-o perioadă în care nu avem lumină suficientă, trebuie să le aerisim, dar cu atenție, pentru că e nevoie să menținem și o temperatură optimă în solar”, declară  Mircea Tatu.

În solariile lui Mircea Tatu, bondarii fac polenizare cât e lumină afară. Fermierul spune că nu mai foloseşte produse chimice ca să obţină recoltă mare şi lasă toată treaba pe seama harnicelor insecte.

Roșii românești, tip cherry, dar produse în sere hidroponice, sunt de o săptămână în supermarketuri din Dobrogea și București.

În serele familiei Ianțoc, din Constanța, plantele cresc pe un substrat artificial, sută la sută bio, din coji de nucă de cocos. Tehnologia modernă ajută tomatele plantate iarna să se dezvolte rapid, iar în același timp să-și păstreze calitățile.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite