Protest uriaș în Bihor. Mesajul fermierilor către şoferii nemulţumiţi de blocarea drumurilor: „Pâinea ta e din grâul nostru!"

0
Publicat:

Sute de fermieri şi transportatori din Bihor au ieşit pe şoselele din judeţ, duminică, la volanul unor tractoare, utilaje agricole, camioane, autoturisme, dube de transport marfă sau persoane, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative.

Protestul fermierilor şi transportatorilor din Bihor a blocat şoselele. Foto: Captura Facebook
Protestul fermierilor şi transportatorilor din Bihor a blocat şoselele. Foto: Captura Facebook

Protestul a început, duminică dimineaţa la ora 10,00, când fermieri şi transportatori din toate zonele din judeţ au început să se strângă într-o parcare din cartierul Episcopia.

Protestatarii au venit încolonaţi spre Oradea, pe DN1, dinspre Borş, DN19, dinspre Marghita, Roşiori, Diosig, DN79, dinspre Salonta şi pe DN76, din zona Beiuşului, unde coloana de vehicule a depăşit 10 kilometri. 

Ei au fost încurajaţi de oamenii strânşi pe marginea drumului dar şi de participanţii la trafic. Au fost şi excepţii, căci unii dintre şoferi încetiniţi în trafic din cauza coloanelor de protestatari şi-a vărsat năduful pe grupul Info-Trafic de pe Facebook. „Pâinea ta e din grâul meu", i-a răspuns un fermier, participant la protest. 

Fermierii şi-au arătat nemulţumirea faţă de importurile masive de cereale ieftine din Ucraina, accizele mari la motorină şi creşterea tarifelor la RCA, care le majorează preţurile de producţie

„Noi producem cu prețuri mari și vindem cu prețuri mici”, a spus un fermier din Roșiori.

După ora 11, protestatarii au pornit în coloană prin Oradea, traversând șoselele de centură ale municipiului.

Protest naţional

Între timp, organizațiile fermierilor anunță protest naţional dacă Guvernul nu va prezenta soluţii clare pentru rezolvarea problemelor din sectorul agricol, titrează agrointel.ro. Potrivit sursei citate, Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, şi-au exprimat solidaritatea faţă de protestatari şi au anunţat că vor transmite Ministerului Agriculturii o listă completă de problemele din sectorul agricol care au nevoie de rezolvare urgentă, cu termene ce trebuie asumate la nivel guvernamental.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite