FOTO Ceauşescu, vânătorul nemulţumit de la Balc. "În cinci goane a împuşcat 30 de mistreşi, atmosfera era încărcată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae si Elena Ceausescu in una dintre vizitele de la Oradea Foto Fototeca online a comunismului românesc
Nicolae si Elena Ceausescu in una dintre vizitele de la Oradea Foto Fototeca online a comunismului românesc

Vasile Crişan, unul dintre organizatorii vânătorilor lui Ceauşescu, povesteşte în cartea sa “La vânătoare cu Ceauşescu” despre iarna lui 1975. Se întâmpla, mai exact, în ianuarie când tovarăşul a venit pentru o vânătoare de trei zile la Balc. Era însoţit de soţia sa, la fel ca şi demnitarii care îl acompaniau: Constantin Dăscălescu, Emil Bobu, Iosif Banc şi Ion Păţan.

„Trenul prezidenţial a oprit la Balc şi a fost garat într-o staţie mică în apropierea Pădurii Balc. Ceauşeşscu şi însoţitorii lui au rămas peste noapte în confortabilele dormitoare din tren. Vânătoarea la mistreţi de a doua zi a decurs în condiţii normale, ziceam noi. Dar Ceauşeşscu şi mai ales ceilalţi invitaţi au fost de altă părere. Deşi şeful statului, în cele cinci goane, împuşcase peste 30 de mistreţi, atmosfera era cam încărcată. El nu era mulţumit de rezultat…În fiecare goană erau construite acele pâlnii de dirijare a mistreţilor numai spre standul lui Ceauşeşscu, iar ceilalţi vânători stăteau în standurile situate în afara gardurilor unde nu aveau ce împuşca…Vânătoarea de la Balc s-a încheiat pe muchie de cuţit”. se arată în carte

Astăzi, vânătoarea de la Balc îşi păstrează tradiţia. Omul de afaceri Ion Ţiriac este deţinătorul domeniului cinegetic şi în fiecare an, în luna ianuarie, la sfârşit de săptămână, el şi alţi milionari ai Europei se întâlnesc şi participă la mai mute partide de vânătoare.

Ori de câte ori Ceauşescu vizita Oradea, mii de oameni erau aduşi în stradă ca să-l întâmpine. Cei care au trăit acele vremuri îşi aduc aminte că în una din vizitele lui Nicolae Ceauşescu în Bihor, după ce a ajuns la Oradea a ieşit din judeţ pe drumul ce duce spre Beiuş, iar în Băile Felix se lucra la drum. Ca tovarăşul să nu-şi dea seama că drumul nu e tewrminat au fost puşi oameni pe ambele părţi ale şoselei, oameni care-l salutau pe tovarăş, şi oameni care mascau foarte bine lucrările neterminate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite