Dosarul homeschooling la final: Părinţii din Bihor care îşi educau copiii acasă sunt obligaţi să-i reînscrie la şcoală

0
0
Publicat:

S-a pronunţat verdictul final în cazul părinţilor din Bihor care şi-au scos cei patru copii de la şcoală şi îi educau acasă, sub pretextul că vor să-i ferească de ispita internetului. Judecătorii au decis că părinţii au greşit şi că trebuie să-şi reînscrie copiii la şcoală.

foto: generic, bestcolleges.com
foto: generic, bestcolleges.com

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în acest caz şi a decis să menţină hotărârea Judecătoriei Aleşd, unde cei doi au primit pedepse de câte patru luni de închisoare cu amânare şi au fost trimişi la muncă în folosul comunităţii. 

Cazul este unul despre care „Adevărul” a relatat şi a fost trimis în faţa judecătorilor de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd din judeţul Bihor, la începutul anului trecut. Reclamaţia fusese făcută de directorul Liceului teoretic Bratca, unde locuieşte familia, după ce, în toamna anului 2021, cei doi părinţi şi-au retras din unitatea de învăţământ cei patru copii de vârstă şcolară - atunci cu vârste de 8, 10, 11 și 13 ani - şi au decis să-i educe în sistem homeschooling.   

În faţa anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulţumiţi de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Pe de altă parte, ei au fost deranjaţi de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet, şi nici la televizor.

Din declaraţia inculpatei, rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalelor TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, au explicat procurorii în rechizitoriu. 

Sistem pe lângă lege

Copiii au fost înscrişi la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii contra unei taxe care, în 2021, s-a cifrat la 250 dolari pe an/familie.

Atât că, după cum a comunicat Inspectoratul Şcolar Bihor, la solicitarea procurorilor, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au stabilit că cei patru copii au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, iar părinţii nu au pregătirea să îi educe, în condiţiile în care femeia are 8 clase absolvite iar soţul ei, liceul.

„E hărţuire“

Procesul s-a dezbătut întâi la Judecătoria Aleşd, iar cei doi părinţi au fost acuzaţi de împiedicarea accestului la învămământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

În faţa judecătorului, cuplul nu şi-a asumat vreo vină, femeia susţinând chiar că procedura judiciară reprezintă o formă de hărţuire, dar, în final, judecătorul a dat dreptate procurorilor.

Instanţa i-a stabilit fiecăruia câte patru luni de închisoare, dar a decis să amâne pe o perioadă de supraveghere de doi ani aplicarea pedepselor, ceea ce înseamnă că vor rămâne şi cu cazierele nepătate. Poate că, în acest fel, cei doi „vor pune în primul plan nevoile minorilor”, şi „vor lăsa la o parte motivele invocate relativ la consecinţele negative ale accesului copiilor la  dispozitivele electronice de comunicare”, se explică în hotărârea judecătorească.

Totodată, soţii au fost obligaţi să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii. Ulterior, cei doi au atacat verdictul, iar dezbaterile s-au reluat din luna martie a acestui an la Curtea de Apel Oradea, care a hotărât, joi, să menţină hotărârea instanţei din Aleşd. În plus, cei doi soţi vor trebui să achite câte 1.000 lei în favoarea statului, cheltuieli judiciare în apel.

Decizie definitivă

Decizia Curţii de Apel Oradea nu este, deocamdată, motivată şi nu se cunosc argumentele judecătorilor care au pronunţat-o. Cert este că, soluţia fiind definitivă, cei doi bihoreni sunt obligaţi să-şi înscrie copiii la şcoală.

Cazul a stârnit o adevărată dezbatere naţională, readucând în atenţia publică sistemul de şcolarizare la domiciliu, formă de învățământ neautorizată în România, iar după articolul din „Adevărul”, Ministerul Educaţiei a solicitat inspectoratelor școlare să verifice situaţia elevilor retraşi de la cursurile învăţământului obligatoriu.

Rezultatul verificărilor nu a fost făcut public nici până astăzi de Ministerul Educaţiei. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite