Inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor, judecată pentru corupţie. Împărţea şpaga cu subalternele și „anunța” controalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nadia Racz, inspectoarea şefă adjunctă a ITM Bihor anchetată de DNA Oradea, alături de trei subalterne, pentru corupţie, a fost trimisă și ea în judecată, luni, pentru luare de mită şi divulgare de informaţii nepublice.

nadia racz facebook itm bihor jpeg

Racz a fost cercetată de procurorii Anticorupţie alături de trei funcţionare din subordine - inspectoarele Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş de la Serviciul Control Relaţii de Muncă, acuzate că cereau mită pentru a da avertismente în loc de amenzi, în cazul unor nereguli găsite la firmele controlate.

Toamna trecută, pe 17 octombrie, după cum a relatat şi Adevarul, procurorii DNA Oradea şi poliţiştii DGA Bihor au descins la sediul ITM Bihor, iar două dintre inspectoare, Natalia Floruţa și Aurica Buhaş, au fost prinse în flagrant, cu 2.000 lei luaţi de la patronul unei firme orădene. În aceeaşi zi, cele două au şi fost reţinute pentru 24 de ore.

Șpagă în echipă

Ulterior, Aurica Buhaş a acceptat să colaboreze cu procurorii, dezvăluind şpăgile încasate de o altă colegă, Daniela Hriscu, şefa Biroului Control Muncă Nedeclarată, iar aceasta din urmă a denunţat-o, la rându-i, pe directoarea adjunctă Nadia Racz, cea care avea în subordine atât Serviciul Control Relaţii de Muncă, cât și Biroul Control Muncă Nedeclarată.

Aşa se face că, pe 20 octombrie, Racz a fost şi ea reţinută, pentru 24 ore. Ulterior, toate patru funcționarele au fost plasate sub control judiciar, cu interdicţia de a desfăşura activităţi de control.

Pe 7 decembrie, Buhaş, Floruţa şi Hriscu au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăției, validate două luni mai târziu de Tribunalul Bihor prin hotărâri judecătoreşti care au rămas definitive: Hriscu şi Buhaş, care colaboraseră cu anchetatorii, au fost pedepsite cu câte 1 an şi 10 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce Floruţa a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. 

Documentele de recunoaștere a vinovăției, au dezvăluit că femeile, îi puneau pe patronii de firme să le facă oferte în scris și încasau „taxe de protecţie” susţinând că în instituție „era o practică primirea de sume necuvenite”.

Suspendată din funcție

Nadia Racz, în schimb, a negat acuzaţiile şi a rămas în anchetă, până în această săptămână, când procurorii au decis să o trimită și pe ea în faţa instanţei. Ea este acuzată de o infracţiune de luare de mită şi două de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Concret, spun procurorii, pe 13 iunie, anul trecut, ar fi anunţat doi oameni de afaceri despre controalele pe care urmau să le desfăşoare ITM.

"Inculpata Racz Nadia Florentina ar fi transmis unor oameni de afaceri informații cu caracter nepublic în sensul că i-ar fi anunțat pe aceștia despre faptul că, în aceeași zi, angajații ITM vor desfășura mai multe controale în domeniul construcțiilor", susţin anchetatorii.

Legat de şpăgi, DNA arată că, "în perioada 14 februarie 2022 - 17 octombrie 2023, în contextul efectuării unor controale la mai multe societăți comerciale, inculpata Racz Nadia Florentina și trei dintre subalternele sale respectiv Buhaș Aurica, Hriscu Daniela Viorica și Floruța Natalia Mărioara, în calitate de inspectori de muncă, acționând în echipe diferite, ar fi pretins și primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei".

Banii erau pretinşi şi primiţi de funcţionare "pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate".

Cert e că, până la finalizarea procesului, Nadia Racz a fost suspendată din funcţie, măsură care a fost dispusă din momentul în care a fost reţinută şi pusă sub învinuire. Activitatea ITM Bihor pe domeniul de control relaţii de muncă este coordonată de şefa Serviciului, a explicat inspectorul şef al ITM Bihor, Marius Rotar.

Cât despre Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş, cele trei funcţionare condamnate au fost concediate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite