Balastieră clandestină „mascată” în agenţie imobiliară, descoperită de comisarii de mediu într-o arie protejată FOTO

0
Publicat:

O agenţie imobiliară din Bihor a amenajat ilegal o balastieră într-o arie protejată, de unde vindea balast pentru şoseaua de legătură cu Autostrada A3. Comisarii au descoeprit astfel cea mai mare cantitate exploatată ilegal din ultimul deceniu.

Balastieră clandestină descoperită într-o arie protejată din Bihor FOTO Garda de Mediu
Balastieră clandestină descoperită într-o arie protejată din Bihor FOTO Garda de Mediu

Descoperirea au făcut-o comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), care au găsit cea mai mare cantitate exploatată ilegal din ultimul deceniu.

Platforma a fost amenajată în localitatea Tărian, în apropierea municipiului Oradea, pe o platformă împrejmuită cu un gard înalt de doi metri, ferită privirilor. În interior, echipa de control a descoperit o groapă uriaşă, întinsă pe circa 3,5 hectare, situată în întregime în aria protejată Natura 2000, care pe alocuri, depășea șase metri adâncime.

Balastieră ilegală în Bihor FOTO Garda de Mediu
Balastieră ilegală în Bihor FOTO Garda de Mediu

Balastiera nu avea aviz din partea ANANP, nici autorizaţie de mediu, și nici permis de exploatare de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Firma nici măcar nu a declarat ca obiect de activitate extracţia de pietriş şi nisip. Singurele demersuri pentru a intra în legalitate cu balastiera s-au rezumat la obţinerea unui certificat de urbanism din partea Primăriei Girişu de Criş, pe 18 februarie 2023, pentru „Amenajare lac de agrement prin excavarea de resurse”.

Băieţi deştepţi

Pe de altă parte, însă, profitând că şantierul drumului de legătură între centura Oradea şi Autostradă e la nici doi kilometri de proprietate, pe 22 mai, reprezentanţii firmei au încheiat un contract de furnizare cu constructorii, valabil până la sfârşitul anului, iar din 6 iunie au şi început exploatarea.

În doar două luni, balastiera clandestină a livrat aproape 95.000 tone de balast, adică aproape 40.000 metri cubi, cea mai mare cantitate exploatată ilegal descoperită de comisarii de Mediu în ultimul deceniu. Cum preţul pe piață se cifrează între 18 lei şi 27 lei/tona, în funcţie de calitatea produselor, afacerea a fost mai mult decât profitabilă, firma putând încasa între 1,7 şi 2,5 milioane lei.

Balastieră ilegală într-o arie protejată din Bihor FOTO Garda de Mediu
Balastieră ilegală într-o arie protejată din Bihor FOTO Garda de Mediu

Acum, firma s-a ales cu o amendă 50.000 lei dar şi dosar pentru fals şi evaziune fiscală, iar ca urmare a unei plângeri înregistrate de Garda de Mediu, şi pentru încălcarea Legii minelor, pentru extracţia de agregate minerale fără permis de exploatare.

Garda de Mediu a dispus și oprirea activităţilor în perimetrul de exploatare până la obţinerea autorizaţiilor, dar patronii firmei sunt hotărâţi să lucreze în continuare. „Noi vom contesta procesul-verbal de control. O fi arie protejată, dar e terenul nostru şi vom contesta toate sancţiunile”, pretinde unul dintre patroni, Cristian Zgîrd.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite