Două hectare din lunca protejată a Crișului Repede, distruse cu buldozerul. „E cel mai mare dezastru ecologic" FOTO

0
Publicat:

Garda de Mediu Bihor a sesizat Parchetul, cerând o anchetă penală în ceea ce comisarii consideră a fi cel mai mare dezastru ecologic produs în ultimii ani într-o arie protejată din România.

Buldozerele au "ras" toată lunca protejată a Crişului Repede Foto: Laura Gal
Buldozerele au "ras" toată lunca protejată a Crişului Repede Foto: Laura Gal

Este vorba despre distrugerea a două hectare din lunca Crişului Repede, protejată prin lege, distrusă de buldozerele care au săpat de la asfalt până pe malul Crişului un drum lat cât pentru o şosea cu patru benzi. De o parte şi de alta, păduricile de sălcii, frasini şi arini au dispărut. Copacii au fost scoşi cu rădăcini cu tot şi incendiaţi, iar resturile au fost acoperite cu pământ luat de pe porţiuni decopertate.

Inventarul dezastrului

Distrugerile au fost inventariate la faţa locului de Garda de Mediu Bihor împreună cu custozii sitului, adică Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate şi Primăria Aleşd, oraş pe raza căruia s-a produs incidentul.

„Amestecul de specii de plante din acea zonă constituie un habitat prioritar care a fost distrus în proporţie de peste 50% din suprafaţa verificată la prima vizită în teren. Fapta constituie infracţiune potrivit OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate”, spune şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu, care susţine că pagubele vor fi greu de reparat. „Vor trece ani buni până să se regenereze zona, și asta cu noroc”, spune Şerbănescu.

Sit Natura 2000

Arealul Crişului Repede, în amonte de Oradea, a fost declarat sit de importanţă comunitară în 2007, prin Ordinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. Este vorba despre 1.818 hectare, care e parte a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, şi care adăposteşte specii pe cale de dispariţie, cum sunt scoica mică de râu, boarţa şi zglăvoaca, tritonul crestat și ţestoasa de apă, dar şi mamifere rare, precumn vidra de râu şi liliacul mic cu potcoavă. Totodată, în zăvoaiele de plopi, arini și frasini se găsesc şi plante rare, cum e orhideea cu aripi verzi, cu flori de culoare violet şi aceasta considerată ameninţată.

Potrivit legii, în perimetrul sitului sunt interzise decopertarea terenurilor și distrugerea vegetaţiei din zăvoaiele cu salcie şi plop alb, precum și tăierea frasinilor şi a arinilor, iar exploatarea de resurse minerale se realizează doar cu avizul custodelui. Nerespectarea regulilor, care duc la distrugerea habitatelor protejate, constituie infracţiune.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite