Exploatare ilegală de piatră, pe malul Streiului. Au fost scoși mii de metri cubi de balast
0Un bărbat este acuzat că, timp de mai mulți ani, a exploatat ilegal piatra din malurile râului Strei din Hunedoara, amenajându-și propria balastieră. Agenția Națională de Resurse Minerale îi cere daune.
Un bărbat din comuna Pui (Hunedoara) a fost trimis în judecată la Judecătoria Hațeg, fiind acuzat că a exploatat ilegal agregatele minerale (nisip, pietriș și bolovăniș de râu), pe malul râului Strei. Localnicul este acuzat de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.
„În perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2020, societatea adminstrată de inculpat, folosindu-se de utilaje proprii, a executat fără a deține licență lucrări de exploatare a agregatelor minerale (nisip, pietriș și bolovăniș de râu), pe malul râului Strei, în zona amplasamentului fostei stații de sortare Ponor ce a fost deținută până în luna iulie 2010 de către Hidroconstrucția SA – Sucursala Râul Mare Retezat, cu consecința cauzării unui prejudiciu în valoare de 39.255 lei, persoanei vătămate Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM)”, se arată în dosar.
Exploatare ilegală pe malul Streiului
Cauza a fost înregistrată la Judecătoria Hațeg, iar magistrații au dispus începerea judecății bărbatului și a societății comerciale administrată de acesta.
În 2020, polițiștii au fost sesizați de mai multe ori că localnicul își adusese utilaje și instalații pe malul Streiului, cu care încărca și transporta pietrișul de balastieră.
Au observat excavațiile de diferite dimensiuni de pe malul râului și un ciur, confecționat din fier, folosit la cernerea agregatelor, alături de un depozit de piatră și nisip rezultat în urma prelucrării.
Localnicul le-a declarat autorităților că desfășoară activități de dezafectare a zonei, pentru a aduce terenul fostei stații de sortare la starea inițială.
„Expertul a determinat grosimea medie a stratului de balast ca fiind de 1,8 metri, stabilind că, de pe suprafața de 8.160 metri pătrați, a fost extrasă cantitatea de 14.700 metri cubi de balast pentru care redevența datorată statului, în speță ANRM, este de 35.133 de lei”, au arătat anchetatorii.
Râul Strei, vechea Sargeția
Râul Strei (video) izvorăşte din Munţii Şureanu, având izvoarele în apropiere de Sarmizegetusa Regia şi se varsă în râul Mureş, după ce parcurge aproape 90 de kilometri prin ţinuturile Haţegului şi Hunedoarei.
Are peste 40 de afluenţi, pâraie repezi care coboară din munţii Şureanu şi Retezat. În Antichitate a fost numit Sargeţia, iar unii istorici l-au indicat ca fiind locul unde regele Decebal ar fi ascuns comori preţioase, în timpul războaielor daco-romane.
Pe cursul său inferior, din zona Haţegului, până la vărsarea în Mureş, râul Strei parcurge aproximativ 30 de kilometri, traversând un ţinut bogat în vestigii antice și medievale. În ultimele decenii, pe acest sector, Streiul a trecut prin transformări radicale.
Au fost înfiinţate trei hidrocentrale, la Subcetate, Plopi şi Bretea Română, din cele şapte plănuite în anii ´80, dar şi canale de fugă, exploatări de balastru şi alte amenajări hidrografice pentru fostul combinat de la Călan şi pentru prevenirea inundaţiilor. De la Călan până la poalele Măgurii Uroiului, unde Streiul se varsă în Mureş, râul Strei redevine „sălbatic”, fără a fi afectate de amenări hidrotehnice.