Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află la Iaşi. Imagini superbe cu aceasta

0
Publicat:

Mediul academic ieşean are cu siguranţă cu ce se mândri. Una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume se află în capitala Moldovei, într-o clădire încărcată de istorie şi de importanţă pentru oraşul Iaşi şi nu numai.

Biblioteca Gheorghe Asachi SURSĂ paniada.ro
Biblioteca Gheorghe Asachi SURSĂ paniada.ro

Este vorba despre Biblioteca Universităţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi"  care a fost votată, într-un chestionar online în 2015, la care au participat câteva sute de mii de utilizatori, ca fiind cea mai frumoasă bibliotecă din lume, concurând cu biblioteci precum ce de la Trinity College din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro sau Biblioteca Naţională din Praga.

De ce este atât de apreciată biblioteca din Iaşi

Biblioteca Gheorghe Asachi se află în Palatul Universitar din Iaşi. Acesta a fost schiţat de către Louis Blanc şi Petru Poni care s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în ce privește arhitectura academică.

Ei erau racordați la valorile europene, chiar dacă Iașul era la periferia Europei atunci. A fost norocul nostru că ei s-au inspirat și au făcut acest palat universitar după modelul de palat universitar european. De-asta Biblioteca nu e cu nimic mai prejos decât cea de la Trinity College, pentru că ăsta era stilul epocii”, explică prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector cu activitatea didactică și asigurarea calității.

Biblioteca Gheorghe Asachi SURSĂ planiada.ro
Biblioteca Gheorghe Asachi SURSĂ planiada.ro

Biblioteca găzduieşte sute de mii de documente

Palatul Universitar din Copou, în care se află şi superba biblioteca, a fost proiectat de către arhitectul elvețian Louis Blanc, după schițele lui Petru Poni, care era profesor de chimie la Universitatea din Iași. Acesta a studiat mai multe universități din Austria, Germania și Elveția și a emis o serie de idei care au constituit tema de proiectare pentru Louis Blanc.

În prezent, în Biblioteca Gheorghe Asachi din Iaşi se află peste 962.000 de documente. Astfel, este vorba despre peste 522.000 de cărţi, peste 129.000 de reviste, peste 5.000 de CD-uri şi DVD-uri şi peste 300.000 de documente tehnice.

Biblioteca Gheorghe Asachi SURSĂ planiada.ro
Biblioteca Gheorghe Asachi SURSĂ planiada.ro
Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite