Primăvara a pus stăpânire pe centrul Iaşului. Imagini superbe din oraşul celor şapte coline VIDEO

0
Publicat:

Primvara a început să îşi facă tot mai simţită prezenţa iar acest lucru se poate observa cu uşurinţă şi în centrul Iaşului. Copacii înfloriţi, aflaţi în preajma monumentelor istorice, fură ochii trecătorilor care încearcă să realizeze cele mai frumoase fotografii.

Centrul Iaşului SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iaşi
Centrul Iaşului SURSĂ Facebook Primăria Municipiului Iaşi

Imediat cum păşeşti pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, din faţa Palatului Culturii, peisajul devine de poveste. Clădirile superbe din centrul oraşului pot fi observate în toată splendoarea, printre copacii înfloriţi. 

Mitropolia şi Palatul Roznovanu atrag toate privirile

Pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în inima oraşului Iaşi, se află Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, sub hramul Sfintei Parascheva. Aceasta fură toate privirile turiştilor, fiind una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. 

Catedrala ieșeană este o clădire monumentală, de plan dreptunghiular, marcată la colțuri de patru turle decroșate. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renaşterii italiene. Elementele decorative, atât în interior, cât și în exterior, sunt dominate de baroc. Arhitecții vienezi Gustav Freiwald și Bucher au adoptat pentru noua biserică stilul neoclasic, care poate fi întâlnit și la alte biserici monumentale din țări europene cu o mare tradiție, precum Italia, Austria sau Ungaria.

Catedrala Mitropolitană Iaşi SURSĂ wikipedia.org
Catedrala Mitropolitană Iaşi SURSĂ wikipedia.org

Palatul Roznovanu şi celebra magnolie din centrul Iaşului

Un alt monument deosebit, ce poate fi descoperit în centrul Iaşului, este Palatul Roznovanu, actualul sediu al Primăriei Municipiului Iaşi. Imaginea instituţiei este înfrumuseţată de o magnolie superbă, care înfloreşte primăvara şi devine o adevărată atracţie pentru trecători.

De mai bine de 50 de ani, magnolia atrage atât privirile ieşenilor cât şi ale turiştilor. Momentul în care planta înfloreşte este mult aşteptat mai ales de cei care vor să realizeze cele mai frumoase imagini, fie că este vorba despre fotografii artistice sau, de ce nu, de o mică şedinţă foto în faţa Palatului Roznovanu. 

Palatul Roznovanu FOTO Cristian Hitruc
Palatul Roznovanu FOTO Cristian Hitruc

Astfel, celebrul arbore din centrul Iaşului a ajuns să fie o importantă atracţie.

Clădirea, cunoscută de foarte mulţi ieşeni ca fiind primăria Iaşului, a ajuns simbolul administraţiei locale în anul 1891. Atunci, primarul Vasile Pogor a cumpărat Palatul, care era o clădire foarte impresionantă a acelor vremuri, ce fusese martora poveştilor unei mari familii de boieri moldoveni, Rosetti-Roznovanu.

Vasile Pogor a dorit mutarea sediului primăriei în impunătoarea clădire din centrul oraşului, iar Palatul Roznovanu era de vânzare.

Nunuţa Roznovanu, pe atunci proprietara clădirii, hotărâse să cedeze, din cauza datoriilor pe care le avea, palatul construit de către strămoşii săi. Astfel, după ce toate formalităţile au fost îndeplinite, pe 18 octombrie 1891 a început mutarea birourilor administraţiei locale în fostele saloane.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite