Misterul tunelurilor din Iaşi. Istoric: ,,Aceste legende au darul de a creşte farmecul oraşului”

0
Publicat:

Pe lângă faptul că uimeşte prin frumuseţea sa, Iaşiul are și câteva legende extrem de interesante care au stârnit atât interesul oamenilor de rând, cât şi pe cel al oamenilor de ştiinţă. O astfel de legendă este cea a tunelurilor care traversează subteranul municipiului.

Hrube Iaşi SURSĂ planiada.ro
Hrube Iaşi SURSĂ planiada.ro

Este vorba despre tunelul care leagă Palatul Culturii (turnul de strajă) de Mănăstirea Cetăţuia, despre care oamenii de ştiinţă spun că este greu de crezut că ar putea exista.

Turnul de Strajă Iaşi
Turnul de Strajă Iaşi

,,Asemenea legende urbane au darul de a întări farmecul oraşului. Nu trebuie să contracarăm dur aceste poveşti, mai ales noi, oamenii de ştiinţă. Nu a fost demonstrată ştiinţific existenţa tunelului, dar este greu de crezut că acesta există, deoarece ar trebui să treacă pe sub mlaştina râului Bahlui, deci este vorba despre o imposibilitate tehnică. În trecut, acolo era o mare mlaştină, iar Bahluiul revărsa de multe ori în aceste zone. Şi astăzi este foarte greu să treci cu un tunel de piatră pe sub o mlaştină, iar atunci era imposibil. Chiar dacă reuşea săpătura, era imposibil să se asigure aerisirea tunelului, acest lucru fiind unul foarte important”, a declarat Bobi Apăvăloaiei, coordonatorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi.

Subteranul Iaşului, un puzzle uriaş care se completează cu timpul

Chiar dacă existenţa vestitului tunel pare imposibilă, sub Iaşul de astăzi se află numeroase tuneluri impresionante, care uimesc de fiecare dată când sunt scoase la suprafaţă.

,,De la Palat până la Agronomie sunt numeroase tuneluri, unele din piatră, altele din cărămidă, construite pe diferite niveluri. Ori de câte ori s-a săpat pe raza municipiului Iaşi, s-au descoperit foarte multe beciuri. Mereu, lucrările sunt precedate de cercetări arheologice în Iaşi. În ceea ce priveşte amenajările subterane, este un puzzle uriaş care se completează cu informaţii. Multe dintre aceste descoperiri au fost documentate şi prezentate în revistele de specialitate. În Iaşi, mereu când se începe o lucrare, aceasta este precedată de cercetări arheologice”, adaugă Bobi Apăvăloaiei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite