Toate tramvaiele noi au ajuns în Iaşi. Ce investiţii vor fi făcute în perioada următoare

0
Publicat:

Transportul în comun din Iaşi a beneficiat, în ultimii ani, de modernizări importante. Astfel, mai multe tramvaie noi circulă acum pe traseele din oraş iar investiţiile nu se opresc aici.

Mijloace de transport în comun Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Mijloace de transport în comun Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform municipalităţii, în capitala Moldovei vor ajunge şi mai multe autobuze electrice, menite să îmbunătăţească vizibil calitatea transportului în comun.

Câte tramvaie au fost aduse în Iaşi

Primăria Municipiului Iaşi a anunţat că a încheiat cu succes o nouă etapă din programul de modernizare a transportului public. Astfel, ultimele două tramvaie, cumpărate cu fonduri europene, de la compania Bozankaya au ajuns în Depoul Companiei de Transport Public. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie, făcută prin Programul Operațional Regional (POR), este de aproximativ 168 de milioane de lei, adică circa 33,8 milioane de euro.

Totodată, în municipiul Iaşi au mai fost aduse şi 16 tramvaie PESA care au costat 163 de milioane de lei. Cele 16 tramvaie Bozankaya au o lungime de circa 30 de metri și o capacitate de transport totală de aproximativ 230 de locuri. Tramvaiele au podea joasă și sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio - video în interior și pentru anunțuri vocale exterioare în stații şi instalație pentru echipamentele de ticketing.

Câte autobuze electrice va ma achiziţiona Iaşul

Tot prin intermediul POR, Iaşul a obținut 20 de autobuze electrice Solaris, care se află deja la stradă, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă, în valoare totală de 66,7 milioane de lei.

De asemenea, prin aceeași linie europeană de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de zece metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA. Primele cinci astfel de autovehicule vor ajunge în Iași în cursul lunii viitoare, iar restul vor fi livrate până la sfârșitul anului.

,,Pe de altă parte, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), am câștigat deja o finanțare de 211 milioane de lei, adică aproape 43 de milioane de euro, pentru 18 tramvaie noi cu lungimea de 22 de metri. Tot prin PNRR vom cumpăra 25 de autobuze electrice cu o lungime de zece metri, 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă, în valoare de 71 de milioane de lei, adică în jur de 14,4 milioane de euro. Astfel, grație fondurilor europene, prin POR și PNRR, Municipiul Iași va beneficia de 119 de mijloace de transport electrice, 50 de tramvaie și 69 de autobuze, în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro. Toate aceste investiții fac parte din programul nostru de modernizare a transportului public și din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern și inteligent”, a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite