Dispută încinsă între autorități și bicicliști la Iași. Ce-i mână în luptă pe membrii celor două tabere

0
Publicat:

Municipiul Iaşi, deși a cunoscut o evoluţie urbană impresionantă în ultimii ani, a rămas deficitar la un capitol foarte important: pistele de biciclete, care sunt criticate şi contestate în continuare de cei ce aleg să folosească variantă de de transport. Ce acuză bicicliștii, ce spun autoritățile.

Piste biciclete Iaşi SURSĂ Facebook APTA Iaşi
Piste biciclete Iaşi SURSĂ Facebook APTA Iaşi

Astfel, de multe ori, aceste trasee sunt impracticabile, punând în pericol atât viaţa bicicliştilor cât şi vieţile pietonilor.

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină ieşenii la acest capitol este reprezentată de faptul că toate pistele din oraş se află pe trotuar şi nu sunt delimitate corespunzător. Astfel, mulţi dintre ei aleg să le evite şi să se deplaseze pe partea carosabilă, pe lângă autoturisme. Acest lucru, în mod evident, reprezintă un alt pericol la care se expun bicicliştii.

Pistele de biciclete pun în pericol vieţile oamenilor

Problema pistelor de biciclete din Iaşi a fost sesizată şi semnalată de către Alianţa pentru Promovarea Transportului Alternativ Iaşi (ATP). Astfel, aceştia au trimis către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi o analiză detaliată a acestora, de aproximativ 80 de pagini, ce conţine abaterile de la normative şi standarde. În aceste condiţii, s-a solicitat anularea autorizaţiei de construire a pistelor neconforme şi înlăturarea indicatoarelor.

,,IPJ Iaşi ne-a comunicat că s-au realizat verificări şi s-au constatat deficienţe privind semnalizarea, preacum şi obstacole ce fac impracticabile pistele şi care un în pericol siguranţa rutieră a bicicliştilor şi pietonilor. Pe anumite sectoare de pistă au fost identificate obstacole ce nu respectă distanţa minimă faţă de pistă, sunt amplasate pe traseul pistei sau încurcă circulaţia pietonală, pietonii fiind obligaţi să se deplaseze pe pistă. Totodată, există zone unde nu este asigurată lăţimea minimă a amenajărilor rutiere destinate traficului bicicliştilor sau pietonilor. Iaşul are nevoie de piste de calitate, mersul pe bicicletă reprezentând soluţia pentru o mai bună calitate a vieţii, mai puţine congestii şi poluare fonică şi a aerului”, precizează reprezentanţii APTA Iaşi.

Astfel, poliţiştii ieşeni au solicitat Primăriei Municipiului Iaşi să remedieze situaţia şi să desfiinţeze pistele care nu asigură condiţii optime pentru biciclişti.

Primarul Iaşului: ,,Nu sunt de acord cu prezenţa pistelor pe trotuare"

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, susţine că nu este de acord cu pistele de biciclete care se află pe trotuare. Totodată, acesta a declarat, pentru Adevărul, că legislaţia nu permite mari modificări. 

,,Avem dialog permanent şi constructiv cu APTA şi ne dorim ca bicicletele să nu mai fie considerate un adversar al pietonilor sau maşinilor. Trebuie să fie o formă complementară care să îşi găsească locul. Utilzarea bicicletei trebuie să fie o formă foarte clar reglementată. În Olanda, la 12 ani, elevii dau examen pentru a se atensta că deţin cunoştinţele minime pentru utilizarea bicicletei. Pe baza acestui atestat, aceştia pot ieşi în trafic cu bicicletele. Nu sunt de acord cu prezenţa pistelor pe trotuare, au fost foarte multe accidente în mai multe zone ale oraşului. Nu trebuie ca o pistă de biciclete să convieţuiască cu un trotuar. Legislaţia românească a stricat acest lucru, a pus nişte condiţii dure de protejare a pistelor de biciclete. Bicicleta trebuie să devină formă de transport, nu mijloc de relaxare. Este posibil să fie mutate pe partea carosabilă, acest lucru ar fi corect. Dar legislaţia nu ne lasă să facem acest lucru. În străinătate există astfel de piste pe partea carosabilă. În unele zone ar însemna să renunţăm la spaţiul verde sau la o bandă de circulaţie", a precizat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

Bicicliştii se plând că sunt opriţi de poliţie

Pe grupurile de biciclişti din Iaşi apar foarte des postări în care ieşenii se plâng de faptul că au fost traşi pe dreapta de către echipajele de poliţie. Conform acestora, oamenii legii aleg să îi oprească deoarece circulă pe partea carosabilă, în zone în care există piste de biciclete.

Bicicliştii susţin că acest lucru nu este corect şi că ei nu îşi doresc să circule pe o pistă neconformă, care pune atât viaţa lor cât şi a pietonilor în pericol.

,,Am fost oprit de către poliţie astăzi, în timp ce mergeam pe bicicletă. M-au tras pe dreapta şi m-au întrebat de ce merg pe stradă, dacă există pistă de biciclete. Nu ştiu daca aia poate fi numită chiar pistă de biciclete, este neconformă, plină de obstacole şi de pietoni. Le-am explicat lucrul acesta şi am avut noroc şi m-am ales doar cu un advertisment", povesteşte un ieşean pe un grup de biciclişti.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite