Sărbătoarea de 24 Ianuarie de la Iaşi se încheie cu retragerea cu torţe. Cronica unei zile festive în capitala Moldovei

0
Publicat:

Pentru locuitorii Iaşului, ziua de 24 Ianuarie a fost una plină de evenimente. Cu această ocazie, în capitala Moldovei au avut loc manifestări artistice, militare sau religioase, la care au asistat sute de persoane.

Retragere cu torţe Iaşi SURSĂ libertatea.ro
Retragere cu torţe Iaşi SURSĂ libertatea.ro

Ultimul eveniment de pe listă este retragerea cu torţe, un moment aşteptat de foarte multe persoane. Acesta a început la ora 18.00, iar militarii care participă vor defila pe traseul Muzeul Unirii - bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt - Palatul Culturii. De menţionat este faptul că torţele sunt duse de către o sută de militari, acompaniaţi de muzică de fanfară. 

Cum a arătat ziua de 24 ianuarie la Iaşi

Cu ocazia Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, în capitala Moldovei a avut loc o serie de manifestări. Astfel, încă de la orele dimineţii, ieşenii s-au strâns în Piaţa Unirii pentru a asista la momente artistice, dar şi la discursurile susţinute de către autorităţile locale şi cele de la nivel central. La Iaşi au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Guvernului României. Pe scena din Piaţa Unirii au ţinut discursuri premierul Nicolae Ciucă dar şi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Totodată, mesaje importante au transmis şi liderii politici locali, care au pus accentul pe nevoia de a fi un popor unit.

Liderii de la Bucureşti au fost primiţi cu huiduieli

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu nu au fost primiţi cu prea multă căldură de către ieşeni. Aceştia au fost huiduiţi minute în şir, în timpul discursurilor pe care le-au ţinut în centrul oraşului. Nici după terminarea acestui moment nu au scăpat de furia protestatarilor, care i-au urmărit şi au scandat lozinci pe traseul pe care l-au parcurs până la Biserica Trei Ierarhi. Printre contestatari s-au numărat mai multe asociaţii civile, care au scandat pentru Autostrada Moldovei - A8, pentru Institutul Inimii din Iaşi ce nu a primit finanţare prin PNRR sau pentru investiţii în infrastructura sportivă din regiunea Moldovei.

Tot în această zi ieşenii au putut asista la concerte de muzică populară, la defilări militare şi au fost serviţi cu plăcinte tradiţionale şi ceai cald. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite