Primul campus universitar din țară iluminat cu tehnologie LED. „Se reduce semnificativ consumul de energie electrică”

0
Publicat:

Noua rețea cu tehnologie LED a presupus o investiție de aproape 200.000 de lei, iar anual se vor economisi circa 15.000 de kW/h. Banii astfel economisiți se vor întoarce tot în campus, sub forma unor noi investiții.

Campusul „Tudor Vladimirescu” Iași  Sursa foto: Arhiva TUIASI
Campusul „Tudor Vladimirescu” Iași Sursa foto: Arhiva TUIASI

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) are primul campus iluminat cu tehnologie LED din țară, după ce în Campusul „Tudor Vladimirescu” a fost implementat un proiect prin care s-au schimbat toate corpurile vechi de iluminat cu unele noi, rețeaua fiind extinsă cu 20%. Noua rețea a presupus o investiție de aproape 200.000 de lei, iar anual se vor economisi circa 15.000 de kW/h.

Înainte de modernizare, iluminatul stradal din Campusul „Tudor Vladimirescu” se realiza prin utilizarea unor corpuri achiziționate în urmă cu zece ani, care funcționau pe principiul descărcare în vapori de sodiu. Acestea aveau un grad de uzură crescut, în urma folosirii îndelungate, dar și un consum mai mare decât tehnologia modernă de tip LED.

Eficiente enerrgetic și mult mai puternice

Pe lângă faptul că sunt mai eficiente energetic, noile corpuri sunt și mai puternice, oferind o lumină mai intensă.

Aveam zone în campus care nu erau iluminate așa cum am fi preferat, iar inclusiv din discuțiile pe care le-am avut cu Poliția Română ni s-a transmis că o zonă iluminată reduce major riscul de infracționalitate. Totodată, vorbim și de o reducere semnificativă a consumului de energie electrică și de o extindere pentru a acoperi cât mai mult din suprafața campusului, în zonele cele mai circulate de studenți”, a declarat conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorectorul responsabil de relația cu studenții.

Fondurile necesare au venit la finalul anului trecut de la Ministerul Educației, iar implementarea a durat câteva luni, până în decembrie 2022. Se dorește, pe viitor, implementarea unor sisteme de tip LED în fiecare cameră din fiecare cămin. Banii astfel economisiți se vor întoarce tot în campus sub forma unor noi investiții.

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri