Finanțări importante pentru Iași. Fonduri de 150 milioane de euro prin PNRR

0
Publicat:

Capitala Moldovei a reușit să atragă finanțări importante prin PNRR, datorită proiectelor realizate de Primăria Municipiului Iași. Astfel, investițiile vor fi făcute în diferite domenii, precum transportul în comun sau sănătate.

Iași SURSĂ Arhiva Adevărul
Iași SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform informațiilor oferite de municipalitate, valoarea totală a finanțărilor obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență se ridică la 150 de milioane de euro, echivalentul a 690 milioane de lei. 

,,Fondurile europene obținute prin PNRR sunt o oportunitate extraordinară atât pentru a face noi investiții în modernizarea transportului public, cât și în proiecte de reabilitare termicp și eficientizare energentică la unități de învățământ preuniversitar și la blocuri de locuințe, pentru continuarea programului de modernizare a sistemului de colectare separată a deșeurilor. Avem și alte proiecte în curs de evaluare și vă vom ține la curent pe măsură ce acestea sunt aprobate și semnate", a precizat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Ce proiecte au fost aprobate

Printre cele mai importante proiecte care au fost aprobate se numără și cele care vizează transportul în comun. Astfel, pentru acestea este alocată suma de 76.89 milioane de euro. Cu ajutorul acestor fonduri, în Iași vor fi aduse 18 tramvaie noi, cu o lungime de 22 de metri, costul acestora fiind de 42.84 milioane de euro.

Totodată, pe străzile orașului vor apărea și 25 de autobuze electrice cu o lungime de zece metri. Împreună cu acestea vor fi achiziționate și 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă. Costul total al acestora se ridică la 14.45 milioane de euro.

Cu ajutorul fondurilor europene, autobuzele și tramvaiele din Iași vor fi dotate cu sisteme de avertizare și asistență anti-coliziune, investiția fiind de 5.7 milioane de euro. Totodată, 13.9 milioane de euro vor fi alocați pentru modernizarea Depoului Dacia.

Modernizări importante pentru spitale, școli și blocuri

Mai multe unități școlare din Iași vor fi reabilitate cu ajutorul fondurilor obținute prin PNRR. Pentru acest proiect a fost alocată suma de 26.31 milioane de euro. Astfel, nu mai puțin de 14 unități de învățământ vor fi reabilitate termic. 

Totodată, 9.66 milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea unor blocuri din municipiul Iași. Este vorba despre renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale, renovarea energetică a blocurilor de locuințe sociale și consolidarea seismică a unor clădiri rezidențiale multifamiliale. 

Un important spital din Iași va beneficia de modernizări cu ajutorul fondurilor obținute prin PNRR. Este vorba despre Spitalul Parhon, unde va fi realizată medernizarea, extinderea, echiparea și dotarea Ambulatoriului. Acest proiect se ridică la suma de 4.1 milioane de euro.

Ce sumă s-a alocat pentru managementul deșeurilor

Primăria Municipiului Iași a reușit să obțină 7.66 milioane de euro pentru a implementa un proiect ce vizează managementul deșeurilor. Astfel, cu ajutorul acestei sume, Iașul va avea 175 de insule ecologice digitalizate, 150 supraterane și 25 subterane. Totodată, vor fi realizate centre de colectare prin aport voluntar, suma alocată pentru acestea fiind de 2.8 milioane de euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite