Perioadă critică pentru bolnavii cu probleme renale. De Ziua Mondială a Rinichiului, doctorii trag un semnal de alarmă

0
Publicat:

În fiecare an, pe data de 9 martie se celebrează, la nivel internațional, Ziua Mondială a Rinichiului. De data aceasta, având în vedere pandemia și războiul din Ucraina, tema principală este ,,Pregătirea pentru neașteptat, sprijinirea celor vulnerabili".

Dializă SURSĂ Arhiva Adevărul
Dializă SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform cadrelor medicale, este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că persoanele care depind de anumite tratamente trec printr-o perioadă dificilă, atât din cauza războiului din Ucraina, a pandemiei dar și din cauza dezastrelor naturale. Astfel, specialiștii de la Spitalul Parhon din Iași s-au alăturat unei inițiative mondiale și încearcă să atragă atenția asupra faptului că bolnavii cronici trec prin una dintre cele mai grele perioade din ultimii zeci de ani. 

Zeci de pacienți care au fugit din calea războiului, tratați la Iași

Pentru bolnavii cronici, un conflict armat poate reprezenta oprirea tratamentului de care au nevoie pentru a rămâne în viață. Astfel, nu este de mirare că pe porțile Spitalului Parhon din Iași au intrat, de la izbucnirea războiului, foarte mulți pacienți din Ucraina.

,,România și Iașul adăpostesc, de un an, o nouă populație vulnerabilă, cea din Ucraina care a fugit din calea războiului. Zeci de pacienți ucrainieni au primit îngrijire medicală la Spitalul Clinic Parhon în ultimii ani, iar porțile noastre rămân în continaure deschise. Pacienții care suferă de boli cronice, iar noi vorbim în special de pacienții noștri, ce fac dializă și sunt dependenți de această procedură pentru a putea trăi, sunt în cea mai vulnerabilă categorie posibilă. Ei au fost loviți de pandemie, nu doar prin accesul mai dificil la serviciile medicale, ci și prin vulnerabilitatea crescută în fața bolii. Acum, uitându-ne la ce se întâmplă în jur, în cazul unul război sau a unui dezastru natural, ei vor fi primele victime atunci când sistemul sanitar va fi foarte solicitat", a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Parhon din Iași.

Cum este marcată ziua de 9 Martie

Ziua Mondială a Rinichiului se celebrează în fiecare an în a doua zi de joi din luna martie, iar medicii transmit la nivel global un îndemn oamenilor, prin care încurajează un stil de viață mai sănătos. Pentru a evita bolile renale, susțin specialiștii, este bine să facem sport, să mergem pe jos zilnic, cel puțin 30 de minute. Totodată, este important de reținut că sedentarismul poate dulce la poli de rinichi și obezitate. Medicii punctează faptul că este foarte important să ne verificăm, periodic, starea de funcționare a rinichilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care se expun anumitor riscuri precum fumatul.

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri