Donarea de sânge şi plantarea de copaci. Iniţiative promovate de o campanie inedită la Iaşi

0
Publicat:

Conceptul proiectului de la Iași este unic, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Fiecare donator va avea un copac plantat care va purta numele său. De aici și denumirea proiectului - Pădurea Eroilor.

Donare de sânge  Sursa foto: Shutterstock
Donare de sânge Sursa foto: Shutterstock

Cluburile Rotaract Curtea Domnească Iaşi şi Rotaract Iaşi 2000 organizează, în perioada 20 februarie – 3 martie 2023, a doua ediţie a proiectului „Pădurea Eroilor”. De fapt, sunt două inițiative (donarea de sânge și plantarea de copaci) care formează împreună conceptul acestui proiect. 

Astfel, conceptul proiectului este unic şi promovează importanţa şi beneficiile donării de sânge, precum şi încurajarea plantării de copaci. Demersul este cât se poate de simplu pentru cei care doresc să se implice: pot fi un donator de sânge sau un voluntar în activitatea de plantare. 

Donatorii sunt aşteptaţi, în perioada 20 februarie – 3 martie 2023, la Centrului Regional de Transfuzii din Iaşi, de luni până vineri, în intervalul orar 7.30 – 13.30.

Prin intermediul acestui proiect dorim să ne implicăm activ în societate, într-o nouă direcţie, accentuând într-un mod inedit importanţa a două cauze extrem de importante în acest moment,în România: nevoia acută de sânge pentru transfuzii şi plantarea de copaci”, explică Tudor Voloșeniuc, coordonatorul proiectului „Pădurea Eroilor”.

Noutatea acestei ediţii este platforma eroilor – padureaerolilor.ro – un website unde donatorii de sânge pot identifica locaţia copacului asociat.

Nominalizarea în cadrul platformei şi „asocierea” cu un copac se va face doar la solicitarea donatorului, prin completarea unui consimţământ, formular ce se va găsi în incinta Centrului Regional de Transfuzii Iaşi, pe toată perioada de desfăşurare a evenimentului.

Plantarea se va realiza într-o zonă alocată de Direcţia Silvică Iaşi, spre sfârşitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie, perioadă care se va stabili în funcţie de anumite condiţii meteorologice. Puieţii şi uneltele necesare sunt oferite de Direcţia Silvică Iaşi.

Prietenii noștri de la BlooDoChallenge au pregătit un link prin care te poți programa cu ușurință pentru donare, în ziua și la ora la care dorești sa vizitezi Centrul de Transfuzii. Poți accesa link-ul aici - https://tinyurl.com/PadureaEroilor”, explică inițiatorii proiectului. 

În ce condiţii se poate dona sânge

Este important de ştiut că pot dona sânge persoanele cu vârste de până în 50 de ani, care nu au afecţiuni cronice sau acute.

Totodată, greutatea minimă pentru femei şi bărbaţi este de 60 kg, întrucât există o corelaţie medicală între genul persoanei, înălţime, greutate şi cantitatea de sânge care se poate recolta la o donare standard.

De precizat este faptul că o persoană care doreşte să doneze trebuie să se hidrateze foarte bine, cu două zile înainte, iar în dimineaţa donării trebuie să consume cât mai multe lichide.

De asemenea, contează foarte mult ca potențialul donator să nu consume băuturi alcoolice cu minimum 72 ore înainte de donare şi să nu facă sport cu 24 de ore înainte de momentul donării. 

Judeţul Iaşi se confruntă, în această perioadă, cu o criză acută de sânge. Lipsa donatorilor conduce la situaţii dificile atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru pacienţii din spitale. DSP Iaşi face apel către toţi ieşenii, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de acest ajutor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite