Opera Naţională Română Iaşi va avea un nou sediu, pe Dealul Copou. „Este cea mai potrivită zonă“

0
Publicat:

Opera Naţională Română Iaşi va avea un nou sediu, anunţă autorităţile locale. Astfel, noul amplasament ar urma să fie în zona Copou, urmând ca municipalitatea să înainteze o propunere către Ministerul Culturii.

Oraşul Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Oraşul Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

În acest sens, primarul Iaşului, Mihai Chirica, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, au anunţat că au reuşit să găsească un teren de 12.000 de metri pătraţi, care se încadrează în cerinţele Ministerului Culturii.

Din informaţiile oferite, terenul se află în proprietatea Consiliului Judeţean şi se află în apropierea sediului ApaVital, a Universităţii Alexandru Ioan Cuza", a Bibliotecii Central Universitare „Mihai Eminescu" şi a Parcului Copou.

„Este un act comun de voinţă între cele două unităţi administrative. Nu ne vom împiedica pe drum. Discuţiile le-am avut şi la sediul ApaVital şi la Agenţia de Protecţia Mediului şi cu cei implicaţi în actul de cultură. Din punctul nostru de vedere nu ar exista probleme în ceea ce priveşte amplasamentul identificat", a precizat primarul Mihai Chirica.

Ce se va întâmpla cu arborii din Copou

În ceea ce priveşte stejarii seculari din zona în care s-a identificat amplasamentul, autorităţile au declarat că aceştia vor fi protejaţi şi integraţi în acest proiect.

Totodată, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a menţionat că zona Copou este cea mai potrivită pentru o asemenea construcţie, întrucât este aici se află foarte multe obiective simbol pentru Iaşi şi foarte multe instituţii de cultură.

„Cred că nu puteam identifica o zonă mai potrivită în municipiul Iaşi, care să găzduiască sediul Operei. Copoul este iubit de ieşeni şi de turişti, este casa multor instituţii de cultură şi se va integra perfect. Este o zonă foarte frumoasă, cu multe parcuri şi spaţii accesibile. Totodată, este o zonă lipsită de o instituţie de mare anvergură. Iaşul este capitala culturală a României, iar așa cum calitatea actului cultural al Iaşului este recunoscută la nivel naţional şi internaţional, trebuie să avem un spaţiu fizic în care să putem dezvolta produse culturale. Investiţiile în cultură sunt parte din dezvoltarea pe termen lung a judeţului", a precizat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. 

Construirea unui sediu pentru Opera Naţională Română Iaşi este o iniţiativă care figurează pe o listă de opt obiective majore de patrimoniu, ce ar urma să fie reabilitate şi construite în următorii şase ani, cu fonduri provenite de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite