Ce condiții pun membrii Academiei Române pentru a participa la redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academia Română spune, într-o scrisoare deschisă, că reprezentanții acestei instituții vor participa la redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă după ce se vor asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui monument al Patrimoniului naţional la starea sa autentică, scrie Agerpres. 

Bojdeuca lui Ion Creangă, după renovare - Foto: Facebook / Costel Alexe
Bojdeuca lui Ion Creangă, după renovare - Foto: Facebook / Costel Alexe

Bojdeuca lui Ion Creangă se află în centrul unui întreg scandal după ce a fost renovată. Tot mai multe voci atrag atenția că renovarea acestui edificiu nu a fost făcută în mod corespunzător. Autoritățile ieșene au anunțat că muzeul va fi redeschis în decembrie, după un lung proces de reabilitare.  

Răspunsul Academiei Române apare într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui CJ Iaşi, Costel Alexe. 

Vă informăm că Biroul Prezidiului Academiei Române va accepta să participe la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă după ce ne vom asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui preţios monument al Patrimoniului naţional la autenticul său, aşa cum v-am solicitat. Altfel, monumentul rămâne compromis din punct de vedere cultural şi patrimonial”, este menționat în scrisoarea semnată de Academia Română. 

De asemenea, Academia Română oferă un răspuns solicitării președintelui CJ Iași, Costel Alexe, care cerea instituției să participe ca partener la salvarea unui alt obiectiv cultural important, Casa Memorială ''Vasile Alecsandri'' de la Mirceşti, aflată în stare avansată de degradare după ce Academia a câştigat-o în instanţă, conform sursei citate anterior.  

O rezolvare favorabilă a acestei situaţii îngrijorătoare a Bojdeucii din Ţicău, în care este obligatoriu să fie consultaţi şi implicaţi profesionişti ai restaurării - nu ai 'modernizării', cum spuneţi că a fost obiectul proiectului - ar putea conduce şi la posibilitatea de a discuta un viitor parteneriat între Academia Română şi Consiliul Judeţean Iaşi pentru reabilitarea, împreună, a Casei memoriale 'Vasile Alecsandri' din Mirceşti. Ne păstrăm încrederea că veţi acţiona prompt, astfel încât să răspundeţi aşteptărilor Academiei Române şi ale numeroşilor oameni de cultură responsabili din această ţară”, răspunde Academia Română.  

Pe 24 noiembrie, preşedintele CJ Iaşi, a adresat Academiei Române următoarea solicitare: „Fac apel la Biroul Prezidiului Academiei Române să întreprindă demersurile necesare pentru a putea salva un alt obiectiv de patrimoniu important pentru comunitatea ieşeană - 'Casa şi Mausoleul Vasile Alecsandri' de la Mirceşti, pe care Academia Română le-a câştigat prin hotărâre judecătorească, dar nu le-a preluat efectiv, rămânând tot în folosinţa judeţului Iaşi. După 14 ani de blocaj în ceea ce priveşte situaţia imobilului, Consiliul Judeţean Iaşi a înaintat Academiei Române o nouă soluţie de rezolvare a situaţiei, dar la care nu a primit încă răspuns”

Anterior, pe 23 noiembrie, conducerea Academiei Române a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, în care îi cerea să întreprindă tot ce se poate pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină "la autenticul său" şi să rămână un simbol identitar românesc, "un reper distinct al spiritului locului" şi, deopotrivă, o atracţie culturală deosebită, scrie Agerpres. 

  

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite