Costel Alexe se apără în scandalul renovării Bojdeucei lui Ion Creangă: „S-a respectat proiectul“

0
Publicat:

După ce imaginile cu renovarea bojdeucii lui Ion Creangă au inflamat opinia publică, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, se apără spunând că s-a respectat proiectul.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău SURSĂ Facebook Costel Alexe
Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău SURSĂ Facebook Costel Alexe

„Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a respectat întocmai proiectul aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice și a primit avizul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Însuși directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași a declarat că a semnat fără emoție recepția lucrărilor efectuate la Bojdeucă.

Sunt încrezător că și Corpul de Control al Ministerului Culturii, alături de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor face o analiză obiectivă asupra calităţii lucrărilor și a întregului proces de restaurare.

Personal, vă spun că este un lucru bun că și aceste instituții vor verifica lucrările și astfel vom putea reitera un lucru esențial legat de reabilitarea Bojdeucii: proiectul a fost realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, iar lucrările de intervenție și de restaurare au respectat criteriile privind reabilitarea obiectivelor de patrimoniu“, a scris Costel Alexe pe pagina de Facebook.

La final, i-a făcut o invitație ministrului Raluca Turcan la evenimentul de inaugurare a Bojdeucii lui Ion Creangă, în decembrie.

Nu este pentru prima dată când bojdeuca lui Ion Creangă a avut nevoie de renovări. Căsuța care a scăpat de război și de două mari cutremure a fost distrusă de ultima renovare.

Ion Creangă a locuit în bojdeucă din 1872 până în decembrie 1889. Căsuța „cu trei odăi, acoperită cu stuh, și în ogradă fântână” a fost construită în anul 1842 de Constantin Vasiliu, ajungând, apoi, de la proprietar la proprietar, la Maria Ștefăniu. Aceasta, nelocuind-o, a închiriat-o familiei Vartic, iar la 10 iulie 1872, Ion Creangă împreună cu fiul său, Constantin, s-au mutat la bojdeucă, ocupând camera din dreapta.

Ion Creangă a cumpărat bojdeuca în vara anului 1879, printr-un Act de vecinică vânzare, de la Maria Ștefăniu (căsătorită Ciogole), pe 50 de galbeni austrieci, pe numele Tincăi Vartic, el semnând doar ca martor la tranzacție. După moartea sa, în casă a rămas Tinca Vartic, femeia mai tânără cu vreo 15-16 ani decât el, care a stat la căpătâiul său până în ultima clipă.

La jumătatea anului 1890, Tinca Vartic s-a căsătorit cu Constantin Deliu, megieș din Țicău, și a locuit în casa soțului, din strada Dochia nr. 11, la distanță de câteva ulițe. Bojdeuca a rămas nelocuită începând cu 1890, ajungând într-o stare de totală ruinare.

Octav Minar, Tinca Vartic (soția-lui-Ion-Creangă) și Eugeniu Revent în cerdacul-Bojdeucii, 1912 ©MNL
Octav Minar, Tinca Vartic (soția-lui-Ion-Creangă) și Eugeniu Revent în cerdacul-Bojdeucii, 1912 ©MNL

După moartea Tincăi Vartic, care a avut loc la 3 septembrie 1912, bojdeuca rămâne lui Constantin Deliu, care propune, în 1915, Primăriei ieșene să cumpere casa. Bojdeuca a fost cumpărată la 20 noiembrie 1917, de către Comitetul „Ion Creangă”, în aceeași zi făcându-se donația imobilului către Universitatea din Iași, conform volumului „Bojdeuca „Ion Creangă”. Din istoria primului muzeu literar din România“, semnat de muzeograful Iulian Pruteanu-Isăcescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite