La 67 de ani, nu a muncit nicio zi, dar are deja 36 de ani „vechime” în penitenciar. Acum a primit o nouă condamnare

0
Publicat:

A ajuns la vârsta de 67 de ani şi nu a muncit nicio zi în viaţa ei. În schimb, are 36 de ani „vechime” în penitenciare din România şi din alte şase state europene. Vineri, ea a primit o nouă condamnare, care, prin cumulare, ajunge la patru ani.

Vineri, ieşeanca a mai primit aproape patru ani de închisoare, foto arhivă
Vineri, ieşeanca a mai primit aproape patru ani de închisoare, foto arhivă

Este cazul unei femei din Iaşi, care a reuşit ca, până la 67 de ani, când ar fi putut să fie pensionată, să trăiască numai din furat. Deşi condamnarea de aproape patru ani pronunţată vineri de către magistraţii de la Judecătoria Paşcani poate fi atacată cu apel, probabil că Florentina Ursu nu va face acest lucru. Pentru că nu a muncit niciodată în viaţă, nu are niciun fel de venit, astfel că, de fapt, condamnarea îi asigură 4 ani liniştiţi, pe banii contribuabililor.

Ultimul furt, pentru care a primit din nou pedeapsa cu închisoarea, s-a petrecut pe 1 iunie 2020, atunci când a sustras dintr-un magazin Altex din Paşcani două maşini de călcat, pe care le-a strecurat în geantă. Cum dispozitivele de alarmă nu s-au activat la ieşirea ei cu produsele din magazin, a reuşit chiar în cursul aceleiaşi zile să le valorifice cu 200 de lei, deşi valoarea lor reală totală era 990 lei, relatează Digi24.

Personalul magazinului nu a observat furtul decât a doua zi şi a sesizat poliţia. Pe lângă cercetările demarate de oamenii legii pe baza imaginile surprinse de camerele de supraveghere din magazin, directorul a difuzat şi pe grupul intern de comunicare prin WhatsApp fotografia hoaţei. Cum nu era prima oară când aceasta îşi făcea „aprovizionarea” din magazine Altex, a fost identificată rapid.

Atunci când au găsit-o poliţiştii, era chiar în penitenciar, pentru că, între timp, primise o condamnare pentru un furt anterior. Ea a recunoscut fapta şi le-a spus oamenilor legii că, neavând niciun venit pentru a se întreţine, a recurs la acest gest, pe care îl regretă, şi că nu dispune de banii necesari pentru a acoperi paguba provocată magazinului.

Regretul ei este unul formal, pentru că, după ce poliţiştii i-au cercetat cazierul judiciar, s-a contatat că tot are astfel de regrete din 1988 încoace, de când şi-a început „cariera” infracţională şi a acumulat 36 de ani „vechime” în penitenciare din România şi din alte şase state europene.

„Instanța reține că nu este pensionară, nu are un loc de muncă (probabil nici nu a avut vreodată), obișnuind să trăiască din comiterea de infracțiuni contra patrimoniului persoanelor. Deși în esenţă fapta comisă de inculpată are un pericol social concret mediu, totuși, raportându-ne la persoana inculpatei, apreciem că aceasta în sine prezintă un pericol social concret extrem de ridicat, fiind o persoană care a trăit până la vârsta de 67 de ani doar din săvârşirea de infracțiuni contra patrimoniului persoanelor și în mediul carceral”, s-a consemnat la ultimul proces, desfăşurat la Judecătoria Paşcani.

Magistraţii au condamnat-o pe ieşeanca Florentina Ursu la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru ultimul furt, dar, prin contopirea ultimei pedepse cu cele anterioare, a rezultat o pedeapsă finală de 3 ani și 11 luni de detenție. În plus, ea a fost obligată și la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei, echivalând cu 200 de zile-amendă, ca și a 2.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Pronunțată vineri, sentința poate fi contestată în apel, dar este puţin probabil ca femeia, care deja se simte la închisoare ca acasă, să recurgă la această formă juridică de atac.

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite