Încă 18 tramvaie noi la Iași. Turcii bat polonezii în lupta pentru transportul din capitala Moldovei

0
Publicat:

Pe stăzile Iaşiului vor circula, în curând, încă 18 tramvaie noi şi moderne, care vor fi livrate de compania turcească Bozankaya. Turcii au reuşit să câştige licitaţia organizată de Primăria Municipiului Iaşi.

Tramvaie noi Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul
Tramvaie noi Iaşi SURSĂ Arhiva Adevărul

Astfel, chiar dacă polonezii de la PESA, care au livrat şi ei mai multe mijloace de transport în comun în capitala Moldovei, au contestat oferta depusă de compania din Turcia, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins plângerea depusă.

Când ajung tramvaiele în Iaşi

Dacă iniţial licitaţia a fost câştigată de Bozankaya, compania PESA, din Polonia, a depus contestaţie. Aceştia au susţinut că turcii nu au depus o garanţie de bună execuţie a contractului. Cu toate acestea, contestaţia a fost respinsă, iar turcii vor livra 18 tramvaie în Iaşi. Pentru acestea va fi plătită suma de 141 milioane de lei, fără TVA. Astfel, un tramvai livrat de turcii de la Bozankaya ajunge la prețul de 7,8 milioane de lei. Până acum, producătorul din Turcia a mai livrat 16 tramvaie, care circulă pe traseele din municipiul Iaşi.

De precizat este faptul că toate fondurile sunt asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Procedura face parte din proiectul de modernizare a transportului în comun din Iași, iar termenul pentru implementare este până în 2026.

În prezent, Compania de Transport Public din Iași are 32 de tramvaie noi în flotă, însă cel puțin şase dintre ele sunt defecte, în depou, după ce au fost implicate în incidente în trafic.

După ce va fi semnat oficial contractul de furnizare, primul tramvai va fi livrat la Iași în maximum 15 luni, iar la fiecare trei luni va mai fi trimis câte un vehicul.

În Iaşi vor fi aduse mai multe autobuze noi

În acest moment, mai există o licitaţie în derulare pentru înnoirea parcului auto de la Compania de Transport Public Iaşi. Astfel, vor mai fi achiziţionate 25 de autobuze electrice noi, fiind înaintate două oferte la licitație, ambele de la două firme din Turcia, Bozankaya și Anadolu.

Primăria Iași le analizează, iar termenul pentru stabilirea câștigătorului este data de 31 martie 2024.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite