Cum explică duhovnicul Calistrat minunile petrecute în pelerinaje: „Minunea o trăieşti pentru că o crezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un duhovnic renumit din Iaşi arată într-o predică postată pe o reţea de socializare că minunile care se petrec în pelerinajele organizate spre cinstirea unor sfinţi ţin de credinţa fiecărui pelerin.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi, monahul care a fost caterisit în 2003 de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei pentru „neascultare”, consideră că povestirea minunilor petrecute în pelerinaje creşte speranţele altor persoane aflate în necaz.

Duhovnicul este de părere că, odată ce minunile sunt împărtăşite, rudele celor bolnavi sau aflaţi în alte situaţii limită caută şi ei, la rândul lor, alinarea la sfântul respectiv.

„Imediat iei un lucru, o batistă, un maieu, ceva care îi aparţine, şi începi să freci de racla sfântului. Şi îţi spui în sine: «Să duc şi eu acasă, să se atingă de ea, poate se întâmplă şi la mine!»”, spune preotul într-o predică postată recent pe contul personal de Facebook, deschis de credincioşii care îl apreciază.

Duhovnicul Calistrat consideră că o minune poate fi trăită doar dacă pelerinul crede cu tărie în ea. „Ai trăit tu minunea? Nu! O trăieşti, pentru că o crezi! Pentru că te interesează! Dar dacă nu te interesează, n-o crezi!”, mai spune preotul.

Redăm mai jos predica postată pe contul de Facebook al celebrului duhovnic Calistrat Chifan

Toată lumea se duce prin pelerinaje, pe la moaşte, şi mai aude câte o băbuţă sau pe cineva care spune:
"Aici s-a vindecat copilul meu!" sau "Aici a scăpat de cancer fata mea!".... şi deodată creşte o râvnă în tine, o stare de cerinţă.. de a ţi se vindeca şi ţie, soţul, fratele, sora, mama, tata.. pe cine ai bolnav. Şi imediat iei un lucru, o batistă, un maieu, ceva care îi aparţine şi începi să freci de racla sfântului. Şi îţi spui în sine: "Să duc şi eu acasă, să se atingă de ea, poate se întâmpăa şi la mine!" Despre ce este vorba aici? Este vorba despre o cunoaştere! Ai trăit tu minunea? Nu! O trăieşti, pentru că o crezi! Pentru că te interesează! Dar dacă nu te interesează, n-o crezi! Uită-te la ce face mass-media, când este o sărbătoare a unor sfinţi.. Arată cum se împing oamenii la sarmale, sau că stau oamenii la rând ore în şir, îngrămădiţi! Arătând cât sunt de naivi că stau acolo! Dar nu vine unul să spună:"Uite, omul ăsta stă aici, din credinţă!"

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite