Afecțiunile respiratorii țintesc copiii. A dispărut masca, au izbucnit virozele, ca înainte de pandemie

0
Publicat:

În această perioadă a anului, copiii au nevoie de îngrijiri medicale din cauza infecțiilor respiratorii. Medicii trag un semnal de alarmă pentru a-i feri pe cei mici de forme severe ale acestor afecţiuni.

Gripă copii SURSĂ Arhiva Adevărul
Gripă copii SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform medicilor de la Spitalul de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria" din Iaşi, foarte mulţi copii ajung zilnic la unitatea de primire urgenţe şi au nevoie de îngrijiri medicale din cauza gripei.

Problema este cu atât mai importantă deoarece, la nivel naţional, reprezentanţii multor unităţi de învăţământ au precizat că se confruntă deseori cu elevi care sosesc la cursuri prezentând simptome specifice de afecțiuni respiratorii. 

„Fiecare părinte, în funcţie de particularitate, care este cel mai des legată de posibilitatea de a sta acasă cu copilul, mai trece peste aceste recomandări venite din partea medicilor. Apar destul de des şi la noi, în Unitatea de Primire Urgenţe, copii care prezintă gripă sau viroze respiratorii. Astfel, în primele 16 zile ale anului am avut multe cazuri de gripă, care au fost identificate prin test rapid. Totodată, pentru că suntem şi clinicieni, unele cazuri le gestionăm în funcţie de simptomatologie şi de criteriile epidemiologice. În acest moment putem spune că trăim episoadele din anii anteriori pandemiei când se înregistrau foarte multe cazuri de viroze sau de gripe", precizează dr. Solange Tamara Roşu, medic şef UPU Iași.

Medicii se confruntă zilnic cu zeci de cazuri

Cadrele medicale susţin că în această perioadă, în fiecare an, se înregistrează foarte multe astfel de cazuri. Totodată, aceştia vorbesc şi despre factorii care conduc la creşterea numărului de copii cu gripă sau diverse viroze.

„Este cunoscut faptul că în luna ianuarie gripa este la ea acasă. Astfel, vorbim de multe cazuri mai ales atunci când vine vorba despre copii care îşi petrec timpul în colectivitate, de şcolari sau preşcolari. Pentru cei mai mulţi dintre ei este greu să respecte unele sfaturi, cum ar fi purtarea măştii de protecţie. Astfel, de la începutul lunii ianuarie înregistrăm o medie de zece cazuri de gripă pe zi, diagnosticate în Unitatea de Primire Urgenţe", adaugă medicul ieşean.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite