Ieşenii se pot vaccina antigripal în farmacii. Tot ceea ce trebuie să ştiți despre acest program

0
Publicat:

Românii se pot vaccina antigripal în farmaciile comunitare autorizate de către Ministerul Sănătăţii. Astfel, la nivelul judeţului Iaşi există nu mai puţin de 31 de unităţi care sunt incluse în acest program.

Vaccin antigripal SURSĂ Arhiva Adevărul
Vaccin antigripal SURSĂ Arhiva Adevărul

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei în aceste locuri trebuie să cunoască mai multe aspecte importante. Astfel, înainte de a se vaccina, pacienţii trebuie să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost vaccinaţi cel puţin o data împotriva gripei sezoniere.

Totodată, cetăţenii care aleg să facă acest lucru trebuie să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată şi să achiziţioneze vaccinul antigripal. 

Farmaciştii, responsabili de decizia finală

Farmaciştii sunt cei care vor decide dacă persoanele prezente vor putea beneficia de vaccinul antigripal. Astfel, aceştia vor încerca să identifice, cu ajutorul pacienţilor, dacă este cazul de contradicţii sau precauţii la vaccinare.

De menţionat este că vaccinarea în farmacie nu se poate efectua dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare în acest sens. 

„Necesitatea implementării acestui program pilot este justificată, în condiţiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere iar acest sezon gripal este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane, motiv pentru care a fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei. Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor şi să se protejeze în faţa gripei, în contextul creşterii explozive a numărului de cazuri. Farmaciştii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depăşească cu bine această perioadăde alertă epidemiologică", a precizat prof. univ. dr. emerit Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. 

Lista farmaciilor în care ieşenii şi nu numai se pot vaccina antigripal poate fi găsită pe pagina web a Ministerului Sănătăţii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite